La monarquia

Es busca plaça per cremar Felip VI

Si algun estimat lector té 200.000 euros (més IVA) i no sap de què fer-ne sempre es pot acostar a la fira ARCO de Madrid i adquirir l’obra de l’any: Ninot. Els autors, els artistes irreductibles Santiago Sierra i Eugenio Merino, només posen una condició, que es cremi la figura en qüestió en una plaça pública. I qui és aquest ninot destinat a una cremà? Doncs el cap d’estat Borbó que va tenir precisament l’honor dijous d’inaugurar una fira que l’any anterior havia censurat una obra de Sierra dedicada als presos polítics a l’Estat espanyol. Els cronistes admeten que el rei ni tan sols es va atrevir a passar-hi per davant. Que va veure, com a molt, d’esquitllentes i de lluny, el cap de la figura, un gegant de més de quatre metres d’alçada.

Als Països Catalans tenim la mà trencada a cremar figures públiques, ja sigui a les falles de València, o imatges de Borbons, una expressió de llibertat per la qual l’Estat espanyol ha estat condemnat pel Tribunal Europeu de Drets Humans per intentar prohibir-la. Tot plegat no prova gaire bé als mitjans espanyols fidels a la monarquia –gairebé tots–que no entenen que ja hi hagi, segons la mateixa fira, més d’una dotzena d’ofertes d’arreu del món per comprar (i cremar, és clar) la figura de Sierra i Merino.

La manera més eficaç d’admirar el monarca de Sierra i Merino i de convertir-la en una obra d’art que compleixi finalment amb el seu objectiu final, la crítica al sistema i al règim espanyol, seria que la Conselleria de Cultura la comprés i que el proper 3 d’octubre la portés a la plaça Sant Jaume a la vista de tothom. Abans d’obeir al contracte signat amb els creadors –que el ninot anés a la pira– es posaria en una pantalla gegant el discurs del monarca el 2017. Com en els Jocs del 1992 es podria usar, llavors, un arquer des de qualsevol punta de Barcelona per encendre les flames.

Tot això, és clar, si abans no compra la figura la mateixa reina Letícia per cremar-la quan torni a veure publicat en algú mitjà alguna informació sobre Eva Sannum.

De King África als Lating Kings

LLUÍS SIMON

El finlandès Riiko Sakkinen també ha exposat a la fira ARCO una altra obra amb protagonisme de Felip VI, Nuestros reyes favoritos, en què la imatge de Felip VI es barreja amb reis de tota mena, des dels tres d’Orient fins als Lating Kings passant per Burger King. L’ha comprat Lluís Bassat. No sabem si per cremar-la...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor