La monarquia

Joan Carles I, ciutadà del món

“El nacionalisme es cura viatjant”, ens diuen molts patriotes espanyols que encara ens veuen, als catalans, com aquella tribu d’indis a la qual cantava La Trinca. Ep, no només ho diuen, en donen exemple. El primer de tots, el timoner de la Transició o l’estadista del mil·lenni, com preferiu, Joan Carles I, rei emèrit i ciutadà del món.

Joan Carles va néixer a Roma. Quan ho expliques en un sopar sempre queda més bé citar la Ciutat Eterna que no pas Toledo o Numància. La seva dona, a més, és grega, i els Borbons són una dinastia d’origen francès. Ell ha regnat a Espanya, un estat que no és precisament la terra de les oportunitats. Però no s’ha queixat, ha fet de la necessitat virtut. Amb el temps hem sabut que l’emèrit no és un home al qual li agradi estar-se quiet.

Joan Carles ha dut a terme la teoria de l’aliança de les civilitzacions com cap altre dirigent. Va començar fent negocis amb els monarques del Marroc. Allà va veure que els caps d’estat musulmans tenen una cosa clara, per molt cristià que siguis si tens poder, ets com ells. Així, la ruta dels petrodòlars primer i de les oportunitats després el va portar cap a l’Aràbia Saudita, Abu Dhabi, Kuwait, Qatar i Oman. Alguns informes periodístics de mitjans internacionals assenyalen que va ser precisament en aquests viatges on va començar a acumular els més de 1.000 milions de patrimoni de què disposa. Envejosos, segur.

Joan Carles també ha passat sovint per un país tan cosmopolita com Suïssa. Tots sabem que li agrada esquiar, i probablement ha volgut visitar escenaris dels films de Jean-Luc Godard. L’afany de conèixer sobretot cultures d’indrets poc coneguts l’ha portat, no només a ell, sinó a molts familiars seus, a relacionar-se amb ciutadans del Panamà, les Bahames, Mònaco i fins i tot Liechtenstein, països que no tenen res en comú.

Joan Carles I, amb el príncep Mohammed Bin Salman

El repòs del guerrer

Joan Carles és més internacional, fins i tot, que l’himne del moviment obrer. Aquesta setmana, els companys de Diario 16 han publicat que l’emèrit no descarta viure uns anys a la República Dominicana, en una exclusiva zona residencial amb platja privada on cap investigació judicial o política el pugui molestar. S’ho ha guanyat.

El fiscal de Messi salta al terreny de joc

Juan Ignacio Campos és l’home destinat a investigar si el rei emèrit ha comès algun delicte econòmic des del 2014. Tot el que vulgui mirar d’abans serà inútil, que per alguna cosa la Constitució que ens vam donar entre tots el considera inviolable. Amb tot, alguns monàrquics temen que un fiscal dels que s’autoanomenen progressistes pugui demanar massa papers a la família reial. Campos no va tenir pietat amb Messi, a qui va fer pagar, i molt, l’enginyeria financera dels seus assessors. Amb tot, els que pateixen per Joan Carles que no ho facin més del compte. Que un fiscal es digui progressista no vol dir que no posi Espanya al davant. Recordeu Javier Zaragoza

Elionor i Sofia podran anar a la universitat

Felip VI va renunciar públicament –s’haurien de veure els papers– a l’herència que el seu pare li deixava en la polèmica fundació Zagatka, establerta a Suïssa. El monarca, però, no va dir res sobre les seves filles, les infantes Elionor i Sofia, que també figuren com a beneficiàries d’un compte carregat de milions que no desapareixerà d’un dia per l’altre quan el rei emèrit se’n vagi a l’altre barri. La princesa d’Astúries i la seva germana, doncs, no han de patir pels estudis, podran anar on vulguin.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor