La monarquia

Súper López al rescat de Franco

El suport dels Borbons a Franco i la seva causa durant la Guerra Civil no només va ser moral, mediàtic o epistolar, sinó que va anar molt més enllà. Això explica, és clar, la fina línia sempre contínua que ha lligat el feixisme (franquisme, si sou més perepunyetes) amb l’actual casa reial espanyola. Un dels episodis més ridículs, però també estrambòtics, de l’escomesa entre els militars rebels que es van alçar contra la república i l’exèrcit o les milícies que la defensaven va ser el dia que l’avi de Felip VI, Joan de Borbó, va creuar la frontera francesa per Navarra per unir-se de forma entusiasta als colpistes.

L’episodi va ocórrer els primers dies de la guerra. Joan, que estava a l’exili amb el seu pare (Alfons XIII), va decidir que havia arribat l’hora de salvar Espanya i, de passada, la monarquia. Amb només 23 anys, va arribar a la conclusió que havia de participar personalment a la guerra convençut que podria marcar la diferència. Va arribar a Navarra amb el pseudònim de Juan López, cinc anys després de la carta d’abdicació del seu pare, un fet que marcaria tota la seva vida. Segons explica l’historiador José María Zavala va arribar a Pamplona amb el mono blau, una boina roja i l’emblema falangista a la solapa. El futur comte de Barcelona tenia una especial predilecció intel·lectual per les idees feixistes dels anys trenta. López, amb altres amics aristòcrates, va mirar d’arribar al front de Madrid però el general Mola va ser avisat de la seva presència quan el príncep d’Astúries estava a Burgos i ja era incapaç d’amagar la seva identitat tot i el sobrenom. Mola va amenaçar Joan de Borbó d’afusellar-lo amb “tots els honors” si no feia el favor de fugir cames ajudeu-me a fer companyia al seu pare.

Un any després, encara va intentar tornar per formar part del creuer militar Baleares, que finalment va ser enfonsat.

Joan de Borbó, amb el seu fill, Joan Carles, en ple franquisme

Visca l’escola pública!

Els reis d’Espanya i la seva filla gran, la princesa d’Astúries, Elionor, prediquen amb l’exemple. Després d’haver cursat estudis de primària i ESO en una de les escoles privades més cares de Madrid, Santa María de los Rosales, aquest setembre fa el salt al batxillerat en l’exclusiu UWC Atlantic College del País de Gal·les, ubicat en un castell, no el de Hogwarts, sinó el de St. Donat’s. Oficialment s’ha venut a l’opinió pública espanyola que l’escola la paguen els pares d’Elionor. Però, ai amics, qui paga el sou als seus pares? Els nostres impostos. Som ximples, però fins aquí encara hi podem arribar. La conclusió és evident. No hi ha cap escola ni pública (ni privada) a Espanya digna de l’educació d’una princesa.

Menús a 700 euros

Cada vegada que poso, ni que sigui per error, algun canal espanyol sempre acaba saltant alguna novetat relacionada amb el rei fugat. Davant una alarma clàssica d’usuaris anònims a Twitter advertint que havia arribat l’hora de l’emèrit, Cuatro no només ho va desmentir, sinó que va confirmar que el pare de Felip VI continua portant un ritme de vida d’acord amb allò que s’espera d’un monarca de la seva fama. El restaurant d’Abu Dhabi on acudeix molts dies, d’estil japonès, només serveix àpats a 700 euros (el mínim) i té taules per a celebrities de tots els rams, el reial també.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor