La monarquia

Cada vegada més sols

Un estiu sense la fotografia de la família reial el primer dia de vacances a Mallorca seria com un Nadal sense els anuncis de torrons o de cava. Si recuperem les fotografies de l’arxiu ens adonem que, any rere any, els personatges que hi apareixen s’han anat reduint sense aturador; talment com si es tractés de la coneguda novel·la d’Agatha Christie. En aquest cas, però, els personatges no han estat assassinats per l’amfitrió, sinó defenestrats per les picabaralles matrimonials i els escàndols de corrupció. La família reial ha passat de les 16 persones que es van fotografiar al Palau de Marivent el 2006 a les 4 que s’han aplegat a la cartoixa de Valldemossa, antiga residència del rei Sanç I de Mallorca.

A la imatge superior, que correspon a 16 anys enrere, podem veure els reis emèrits, els reis actuals, Elionor, la infanta Cristina, Urdangarin i els seus quatre fills, la infanta Helena, Marichalar, Froilà i Victòria Frederica. Alguns d’aquests difícilment tornaran a participar en la foto familiar. Un d’aquests és Iñaki Urdangarin, que, després de passar per la presó i fer el salt a la infanta Cristina, ha quedat definitivament defenestrat. El seu exsogre, el rei emèrit, ha seguit el mateix camí; només que, en aquest cas, es troba a quilòmetres de distància, a Abu Dhabi, repudiat pel fill i la jove, tot i que encara compta amb alguns incondicionals, tal com es va poder comprovar durant l’escapada que va fer, fa algunes setmanes, a Galícia. L’altre gendre, Jaime de Marichalar, fa temps que viu totalment apartat de la família i, enguany, ha passat les vacances a pocs quilòmetres de Mallorca, concretament a l’illa d’Eivissa. És clar que, segons expliquen, l’exmarit de la infanta Helena tampoc era un entusiasta d’aquelles trobades familiars, sobretot perquè es veia obligat a tirar de biodramina cada vegada que li tocava participar en alguna activitat nàutica.

La família reial al Palau de Marivent el 2007

Les vacances de la princesa

El 2010, en una conversa suposadament informal amb els periodistes, l’aleshores princesa Letícia va deixar anar: “Però tu creus que això són vacances privades? Tens tu la solució?” A l’actual reina, segons sembla, no li agradaven gaire les vacances a Mallorca.

La carta de comiat des d’Orient

El 3 d’agost del 2020, fa gairebé dos anys, la casa reial va publicar una carta en què l’emèrit explicava al seu fill i a tot el món que havia decidit marxar d’Espanya. En la carta, el rei justificava la seva fugida per “la repercussió pública que estan generant certs esdeveniments passats” de la seva “vida privada”. Sense esmentar-los, es referia a les investigacions judicials sobre l’origen de la seva fortuna a Suïssa. Durant dies, ens vam passar especulant on havia anar a parar: a Galícia, a Estoril, a la República Dominicana... Fins que, finalment, vam saber que era a Abu Dhabi, capital dels Emirats Àrabs Units, on encara viu.

“Explicacions, de què?”

Per tractar-se d’un especialista en discursos prefabricats, Joan Carles I ens ha deixat algunes frases que passaran a la posteritat. Tothom recordarà aquell “per què no calles?” que va etzibar a Hugo Chávez en una cimera iberoamericana, o bé aquell “ho sento molt, m’he equivocat, no tornarà a passar”, que va deixar anar després de l’escandalosa cacera de Botswana. El mes de juny, quan va tornar de les vacances pagades, no només va negar que donaria explicacions, sinó que ho va fer amb un to de broma que va generar indignació: “Explicacions, de què?”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor