Pantalla

CINEMA

Quan el cinema se’n va a una plaça difícil

El 4 de juny arrencarà a Roda de Berà el FIC-CAT, l’únic festival dedicat exclusivament al cinema rodat en català

Dels aproximadament 120 festivals i mostres de cinema que hi ha a Catalunya només un, el FIC-CAT (Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada) es dedica a promocionar, projectar i premiar exclusivament les produccions en llengua catalana. L’onzena edició tindrà lloc del 4 al 10 de juny, com cada any, a Roda de Berà; curiosament un municipi de poc més de 6.500 habitants on ni tan sols hi ha una sala de cinema, ni cap tradició ni vinculació amb el sector audiovisual, i on poc més d’un 20% de la població censada utilitza el català com a llengua vehicular i de comunicació. Un context poc favorable, però que no ha impedit que el seu creador i director, Antonio Barrero, l’hagi convertit “en el festival de referència del cinema rodat en català”.

Bona part del castigat sector del cinema català passarà durant set dies per la catifa vermella del FIC-CAT, amb l’actriu Montserrat Carulla com a presidenta del jurat. A la selecció oficial d’aquesta edició es projectaran 57 produccions, entre les quals hi haurà diverses estrenes a Catalunya, com ara els llargmetratges Formentera Lady, de Pau Durà, i Les distàncies, d’Elena Trapé; i els documentals Cinema amb Ç, de Cris Gambín i Toni Pinel, i Més enllà de l’objectiu: Lacroix i Dalí, d’Antonio Pérez Molero i Céline Formentin. També s’estrenarà el film Cançó per a tu, d’Oriol Ferrer, una coproducció de Televisió de Catalunya i Galápagos Media que se situa en els anys daurats de la Nova Cançó. Per això, abans de la seva projecció, durant l’acte inaugural (el 4 de juny), els músics Joan Reig i Sergi Esteve interpretaran algunes cançons emblemàtiques d’aquella època en què les revoltes al carrer també van ser importants.

Marc Recha, premiat

El FIC-CAT 2018 reconeixerà la figura del localitzador, d’aquell que busca els espais on es desenvolupa tot allò que està escrit en els guions. El premi honorífic 2018 no serà per a cap localitzador, però sí que anirà a mans d’un director, productor i guionista, Marc Recha, que converteix els paisatges de les seves pel·lícules en un personatge més.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor