Música

Repressió sense precedents

El sabadellenc Elgio, el mallorquí Valtònyc i el lleidatà Pablo Hasel han estat condemnats a presó per les lletres de les seves cançons

Es pot escriure una novel·la en què el protagonista fa esclatar una bomba de napalm a la Ciutat de les Arts de València amb l’alcaldessa i el rei espanyol a dins? Sí. S’ha fet, i no ha passat res, com és lògic en una societat on existeix la llibertat d’expressió artística, per salvatge o provocadora que pugui semblar. La novel·la, fins i tot, ha estat finalista d’un premi.

Es pot escriure el mateix en una cançó? No. Tres rapers dels Països Catalans han estat sentenciats a penes de presó, en el que s’ha convertit en una primavera negra per a la llibertat d’expressió. A l’Estat espanyol, els dotze membres del col·lectiu de música rap La Insurgencia també han estat condemnats a penes de presó. Entre ells hi ha el sabadellenc Elgio, nom artístic d’Alex Nicolaev. I la Guàrdia Civil va retenir divendres de la setmana passada després d’un concert Evaristo, exlíder de La Polla Records i ara vocalista de Gatillazo, per notificar-li la tramitació d’una denúncia per insultar la policia en el concert.

vALTÒNYC, exiliat

El raper mallorquí s’ha hagut d’exiliar per evitar entrar a la presó, condemnat pels tribunals espanyols a tres anys i mig per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. Valtònyc va marxar clandestinament abans que expirés el termini del seu ingrés a presó, el 24 de maig. Ho va fer acompanyat d’una gran campanya de solidaritat i suport, que va incloure la compra de molts bitllets d’avió des de Palma a nom seu per tal d’evitar la discreta vigilància de la policia espanyola. “Aquí no es rendeix ningú.” “Desobeir és legítim i obligat davant d’aquest estat feixista”, va escriure a Twitter.

L’Audiencia Nacional espanyola ha emès una ordre de crida i cerca internacional per intentar localitzar el músic i cursar una ordre d’extradició. El cantant, de moment, no ha anunciat en quin país es troba, i des del seu entorn eviten donar-ne pistes, mentre prepara la batalla legal contra les acusacions de l’Estat. L’equip de l’advocat Gonzalo Boye, que també defensa els consellers exiliats a Brussel·les, s’ha fet càrrec del seu cas, i s’ha muntat una campanya de solidaritat i de suport econòmic “Ni un pas enrere ”.

‘TERRORISME’ o OPINIÓ

A partir d’ara, poden passar dues coses: que Valtònyc, un cop preparada la seva defensa, es presenti voluntàriament davant la justícia del país on es troba, o que sigui identificat per la policia d’aquell país i detingut. En qualsevol cas, l’Audiencia Nacional espanyola en reclamaria l’extradició i s’iniciaria un procés similar al viscut amb els consellers exiliats. En aquest cas, el debat jurídic giraria al voltant de la consideració del delicte d’enaltiment del terrorisme, present en el codi penal espanyol. Espanya considera aquest delicte en la categoria de terrorisme, mentre que altres estats el poden incloure en de la categoria de presumptes delictes d’opinió.

Un altre raper es troba en una situació similar. Pablo Hasel, nom artístic del lleidatà Pau Rivadulla, està amenaçat amb cinc anys de presó, acumulats per dues condemnes pels delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la corona per les lletres de les seves cançons. La primera prové d’una denúncia del 2011, i la segona li va ser notificada el dia 2 de març passat, i comporta l’ingrés imminent a la presó. Hasel ha anunciat que no marxarà i que lluitarà contra el sistema i per la llibertat d’expressió des de la presó.

Turquia, l’Iran, Rússia i ara, l’Estat espanyol

Hi ha altres rapers al món condemnats per les seves lletres. Però no són precisament en democràcies exemplars. A Turquia el raper Ezhel, un dels més coneguts del país, ha estat detingut aquesta setmana, acusat d’encoratjar al consum de drogues en les lletres de les seves cançons. A l’Iran, el músic Mehdi Rajabian compleix una pena de tres anys de presó pel delicte d’insult a la religió islàmica. A Rússia, tres cantants del col·lectiu punk Pussy Riot van ser condemnades el 2012 a dos anys de presó per una performance en una església.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.