Pantalla

Berlín marca el ritme de la història

Les sèries alemanyes despunten. ‘The same sky’, ‘Deutschland 83’ i ‘Babylon Berlín’ són èxits que tenen en comú la representació fidel de moments clau de la història germànica

Per simple lògica estadística, la producció alemanya de sèries de televisió no és tan abundant com la nord-americana, però qualitativament està a un nivell semblant, sinó superior. D’entre els últims èxits germànics destaca Deutschland 83, que el 2015 es va convertir en la primera sèrie parlada en alemany que s’emetia per un canal de televisió nord-americà. No és estrany que despertés interès a l’altra banda de l’Atlàntic tenint en compte el seu reconeixement de crítica i de públic a Europa: a Alemanya va ser seguida per prop de 5 milions d’espectadors, i a la Gran Bretanya es va convertir, amb 2,6 milions de seguidors, en la sèrie subtitulada més vista de la història.

Com el seu títol indica, la trama està ambientada en el 1983, quan un jove soldat de l’Alemanya Democràtica és enviat al Berlín Occidental per fer d’espia. Els dilemes que se li plantegen i l’estrès de les missions que li encomanen desfilen per la pantalla acompanyats de grans èxits musicals del moment, aconseguint una ambientació que et col·loca literalment en el context històric. Va tenir només una primera temporada de vuit episodis, però ja se n’ha rodat la continuació, Deutschland 86, que s’ha d’estrenar aquest any, quan s’espera que sigui llançada per Amazon en streaming. L’altra sèrie que aconsegueix traslladar l’espectador al cor de la guerra freda és The same sky. Amb sis episodis en una sola temporada, situa la trama en el 1974 i entre dues famílies berlineses, a banda i banda del mur. Sota la batuta del reconegut director d’El Hundimiento, Oliver Hirschbiegel, se centra en un agent romeo, que és com es coneixien els espies comunistes que seduïen secretàries occidentals vinculades a alts comandaments militars per aconseguir informació. La sèrie, guardonada amb diversos premis, es va estrenar l’any passat i de moment no ha tingut continuïtat.

Finalment, no es pot obviar, entre la generosa oferta germànica, Babylon Berlin, la producció de televisió europea més cara i ambiciosa realitzada fins ara. Amb dues temporades estrenades gairebé de manera consecutiva l’any passat, es tracta d’un thriller policial amb un rerefons polític molt interessant, el Berlín d’entreguerres, on el nazisme és tot just un embrió. Policies corruptes, militars, transformistes, cambreres, prostitutes, delinqüents, comunistes i espies protagonitzen aquesta sèrie de la productora del director Tom Tykwer, que va comprar els drets de les novel·les de Volker Kutscher en què es basa la trama.

Com a curiositat, cal tenir en compte que bona part dels protagonistes d’aquestes tres sèries (que es poden trobar tant a Netflix com a Movistar) van coincidir i es van fer coneguts gràcies a la controvertida i exitosa Hijos del tercer Reich.

DEUTSCHLAND 83 Un jove de l’Alemanya Oriental és obligat a fer-se espia al Berlín Occidental. Intriga i suspens creïble, no apte per a cardíacs.
THE SAME SKY Espionatge i drama familiar. Per als nostàlgics dels anys setanta.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor