Articles

Àngel Ros i el món medieval

La Paeria és la denominació històrica de l’Ajuntament de Lleida, i ho és des del 1264, quan el rei Jaume I va concedir aquest privilegi a la ciutat. L’edifici que acull la institució és, a més, un palau medieval que conserva a l’interior un esplèndid retaule gòtic del segle XV que presideix el saló de plens. Tota decisió presa allà té el retaule per testimoni. Àngel Ros s’ha fet un tip de signar documents al seu davant, ja que és tradició solemnitzar determinats actes d’aquesta manera. Es tracta, clarament, d’un ús del patrimoni medieval com a agent legitimador i com a generador de prestigi. Fins i tot, els matrimonis civils sempre es rubriquen davant el retaule, malgrat que tots els seus compartiments estiguin farcits de simbologia i iconografia religiosa.

És sabut que Àngel Ros és home de missa diària. Sempre, abans de començar la jornada laboral, l’alcalde Ros passava per una coneguda parròquia lleidatana per retre comptes davant la divinitat. S’hi devia encomanar a Déu, Maria i als sants perquè l’ajudessin a dirigir amb saviesa els destins de la ciutat. Això no és res nou. Ho feien en temps medievals els representants municipals d’arreu de la Corona d’Aragó, d’acord al pensament polític de Francesc Eiximenis, que en això va ser un autèntic influencer. Sense anar més lluny, al compartiment principal del retaule de la Paeria apareixen representats quatre paers agenollats davant la Mare de Déu i Jesús Nen. A més, s’hi pot llegir una inscripció que diu “Beati qui faciunt iustitia”, això és, ‘Benaurats aquells que impartiran justícia’. Novament, una altra idea manllevada de les teories polítiques d’Eiximenis sobre el regiment de la cosa pública i els governants medievals.

El benefici als membres de la teva família és també un costum molt medieval, i la relació d’Àngel Ros amb el seu gendre ens ho recorda. Àngel Ros ha deixat l’alcaldia, però, abans, s’ha assegurat que el gendre continués tenint feina a Lleida, ara com a subdelegat del govern espanyol. Havia desenvolupat tasques de cap de gabinet de Ros, tot i que, a la vista dels seus mèrits i conquestes, la intercessió divina no es va arribar a produir. En qualsevol cas, ara, les pregàries sí han funcionat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor