Pantalla

ESCÒCIA DE CINE

Escòcia és d’allò més fotogènica. Des dels carrerons d’Edimburg fins als Highlands, el país ha estat un gran plató de produccions de cinema

EILEAN DONAN
“És un dels castells més amortitzats pel setè art”
MICHELLE PFEIFFER
“És la meravellosa bruixa malvada de l’illa de Skye”

Si ens endinsem pels carrers d’Edimburg no només descobrirem que la ciutat està inundada de botigues dedicades a tot de productes del jove mag Harry Potter, sinó que si realment ens hi endinsem descobrirem que hi ha alguns carrers que van ser testimoni de com en Renton (Ewan McGregor) i l’Spud (Ewen Bremner) corren pels carrers Princes i Hanover perseguits per uns guàrdies de seguretat en el film Trainspotting (1996). Sortint dels carrers d’Edimburg però sense allunyar-nos-en gaire, hi tenim Arthur’s Seat, un turó d’uns 251 metres que ha permès aprofitar les grans vistes de la ciutat per colar-les en alguna escena. Aquest és el cas de Trainspotting, de nou, però també de One day (2011).

Ja abandonant els territoris de la capital i desviant un xic el recorregut cap al sud, hi trobem la capella de Rosslyn. Aquesta capella, segons Dan Brown, amaga un dels secrets més ben guardats de la història, el Sant Greal. Es així com el professor Langdon (Tom Hanks) i la criptògrafa Sophie Neveu (Audrey Tautou) s’endinsen a les profunditats del monument a The Da Vinci code (2006).

Agafant rumb cap al nord, ens parem a Glen Coe, segurament un dels paratges més ben aprofitats pel cinema. Aquí, i abans d’endinsar-nos en les profunditats d’aquesta vall, hi trobem el The Meeting of Three Waters, el nom que rep un pendent on desemboquen tres petits rierols. Tot i ser un paratge idíl·lic es va aprofitar per fer-hi passar el pont de la Mort a Monty Python and the Holy Grail (1975). Ara bé, la carretera que travessa la vall també ha estat testimoni de la tecnologia ideada per en Q i que oferia l’Aston Martin DB5 d’en Bond, James Bond, a Skyfall (2012).

Més al nord, i ja en direcció cap a les illes, hi trobem una altra vall anomenada Glenfinnan, molt coneguda pels fans de Harry Potter, ja que hi ha el pont per on enfila el tren camí cap a Hogwarts a Harry Potter i la cambra secreta (2002) (imatges 11 i 12). Seguint la carretera que ens conduirà al nord, hi trobem el castell d’Eilean Donan, segurament un dels castells més amortitzats pel setè art. Aquí, s’hi han gravat més d’un centenar de pel·lícules, entre les quals trobem Amb el món no n’hi ha prou (1999), en què s’utilitza de quarter general de l’MI-6 després de l’atemptat a la seu de Londres, i La vida privada de Sherlock Holmes (1970). Ara sí, ja entrant a l’illa de Skye i seguint cap al nord d’aquests paratges plens de carreteres d’un sol sentit, ens trobarem una altra vall, Fairy Glen. El paisatge salvatge d’aquesta illa i, en concret, d’aquesta vall s’ha aprofitat per a un munt de films, però segurament una de les escenes amb més bones vistes ens l’ofereix Michelle Pfeiffer, caracteritzada de bruixa malvada, en el film Stardust (2007).

Agafem ruta de nou cap al sud i ens parem al castell d’Urquhart, famós per estar a tocar de les aigües del llac Ness i per tant no podíem obviar el film Llac Ness (1996). I, finalment, ja de tornada cap a Edimburg, on ens espera l’avió, fem parada a Saint Andrews, on trobarem les meravelloses West Sands, les platges per on Harold Abrahams (Ben Cross) i Eric Liddell (Ian Charleson), juntament amb els seus companys, corren a Carros de foc (1981).

The Meeting of the Three Waters

És una petita cascada a l’entrada de Glen Coe, al peu de Three Sisters, una popular ruta de muntanya. Però l’indret dona per a molt i fins i tot s’hi va ubicar el pont de la Mort de Monty Python and the Holy Grail (1975).

Royal Scottish Academy

Aquest edifici és a la cantonada entre el carrer Princes i el carrer Hanover, a Edimburg. Els edificis del fons estan a una distància prou àmplia separats per uns jardins. No obstant això, creen un efecte òptic com si estiguessin més a prop i és per això que en l’escena de Trainspotting (1996) es veuen més propers.

Rosslyn Chapel

Coneguda inicialment com el temple de Sant Mateu, aquesta capella va guanyar fama gràcies al llibre El codi Da Vinci (2003), escrit per Dan Brown.

Glenfinnan

Pel viaducte d’aquesta vall, hi passa el tren cap a Hogwarts a Harry Potter i la cambra secreta (2002). Avui hi circula un tren de vapor.

Arthur’s Seat

Literalment “el seient de l’Artur” amb clara referència a les llegendes artúric o el cicle de Bretanya. Es tracta d’un petit cim als afores d’Edimburg que ofereix unes vistes espectaculars de la ciutat. Aquest paisatge s’ha aprofitat per a molts films, com es el cas de One day (2011).

Vall de Glen Coe

Les carreteres estretes d’aquest paratge s’han pogut veure a Skyfall (2012), quan l’Aston Martin d’en Bond esquiva els revolts.

Fairy Glen

Els paisatges d’aquesta vall al nord de l’illa de Skye són d’allò més salvatges i els precipicis i les caigudes orogràfiques hi són molt presents, com en aquesta escena de Stardust (2007), en què veiem Michelle Pfeiffer.

Castell d’Eilean Donan

Escenari de més de cent films. L’Aston Martin de la foto apareix a Amb el món no n’hi ha prou (1999), on el castell és la seu de l’MI-6.

West Sands

Les platges de Saint Andrews són molt extenses i la blancor de la sorra contrasta amb el blau del mar. És la platja de Carros de foc (1981).

Castell d’Urquhart

A la riba del llac Ness, ha estat escenari d’un gran nombre de films. És el cas Llac Ness (1996).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor