Pantalla

El western no passa de moda

Kevin Costner és el protagonista de ‘Yellowstone’, una dura història de ranxers actuals que s’ha convertit en el gran èxit de la televisió nord-americana per cable

Estrenada al juny als Estats Units per Paramount Network, la sèrie produïda i protagonitzada per Kevin Costner s’ha convertit en la segona més seguida d’aquest any en la televisió per cable nord-americana, només superada per The walking dead. No és estrany, doncs, que la cadena s’hagi afanyat a renovar Yellowstone per a una segona temporada.

La figura de Costner ha estat clau en l’èxit de la sèrie. També ha estat clau la paciència del creador i director, Taylor Sheridan, responsable de pel·lícules com ara Sicario i Wind River, que ha trigat anys a reunir prou suport econòmic per posar en marxa un projecte tan ambiciós com la història de la família propietària del ranxo més gran dels Estats Units. “No hi ha hagut cap western modern en la història de la televisió. Era una aposta molt arriscada i ha estat necessari molt de temps per poder-la concretar”, ha declarat el director (conegut també per ser un dels actors de la sèrie Sons of anarchy). Sheridan també ha explicat que la seva intenció era fer la sèrie al màxim de semblant possible a una pel·lícula. Per això, i salvant les distàncies, es va plantejat el repte d’imaginar què hauria fet John Ford si fos viu i volgués filmar una sèrie de televisió.

Tant la crítica nord-americana com el públic han respost bé a l’aposta de Yellowstone, que ressegueix la lluita de la família Dutton per mantenir la seva propietat intacta davant les pressions del seu entorn: els especuladors, una reserva índia i les autoritats del parc nacional –el primer que es va crear als Estats Units.

UN MÓN VIOLENT

Al capdavant de la família hi ha John Dutton, una barreja d’oligarca i cowboy, interpretat hieràticament per Kevin Costner. Entorn d’aquest personatge gira una trama violenta que inclou corrupció política a mans de grans companyies petrolieres i de recursos naturals, com ara la fusta; assassinats sense resoldre i que no interessen ningú, i enverinament premeditat de pous d’aigua potable. Un món aïllat i particular on la violència genera més violència encara, on els lligams familiars prenen una nova dimensió. Tot això emmarcat en un espai privilegiat, un paisatge que també pren el protagonisme que li correspon en qualsevol western clàssic. “L’atractiu han estat els exteriors, tot i que el que realment em va atraure va ser la història que ha escrit Taylor Sheridan. Una bona història sempre és rellevant i ara era el moment d’explicar-la”, ha dit Costner. El tema de la propietat de la terra, i com el seu canvi de mans ha provocat canvis històrics, és un dels eixos d’aquesta història amb diferents línies argumentals. “Les terres, els ranxos, sempre han requerit persones fortes i endurides. I sempre hi ha hagut gent que s’ha barallat per ells”, ha insistit l’estrella. El 2012 Costner ja va aconseguir un important èxit televisiu tornant al western amb la minisèrie històrica Hatfields & McCoys, sobre la llegendària hostilitat entre dues famílies a la frontera entre Virgínia Occidental i Kentucky.

YELLOWSTONE. Kevin Costner cavalca novament a la televisió, en aquest cas amb un ‘western’ modern ambientat en un ranxo fronterer amb el parc de Yellowstone. Encara no se sap quan ni on s’estrenarà a l’Estat espanyol, però podria ser la tardor vinent.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor