Lletres

LLETRES EN BATALLA

Canícula!

La canícula evoca, etimològicament, el regne de la gosseta, és a dir de Sírius, l’estel principal de la constel·lació del Gos o, per quedar més a prop de l’origen llatí, del Ca. El fet que entre mitjan juliol i mitjan agost aquest estel sigui particularment brillant va fer pensar als grecs i als romans que era responsable de les onades de calor que solen esdevenir-se en aquest moment de l’any. I la calor, quan no estova la ment, també és motiu d’inspiració per als escriptors.

1. Quin autor romà va descriure així la influència de Sírius? “Els efectes d’aquest astre es deixen sentir fortament damunt la terra: ell eixint els mars s’agiten, els vins bullen dins els cellers, les aigües dels estanys es remouen.” (Traducció de Marçal Olivar.)
A. Horaci B. Marcial C. Plini el Vell D. Virgili
2. De qui és el poema Estiu, que diu: “Ara és el temps de les dones que cusen / a la penombra de les entrades / i s’adormen sovint damunt la feina”?
A. Joan Salvat-Papasseit B. Miquel Martí i Pol C. Enric Casasses D. Joan Margarit
3. En quina novel·la de Doris Lessing (disponible en català a Empúries), Àfrica s’ha convertit en un continent gairebé despoblat per culpa de l’escalfament climàtic?
A. La terrorista bona B. Mara i Dann C. La clivella D. El somni més dolç
4. En el poema Sunt lacrimae rerum Joan Vinyoli escriu: “Que l’estiu matusser...”
A. ...no arrabassi l’atzar. B. ...no faci gaire mal. C. ...no ofegui els plors. D. ...no ens trenqui el son.
5. En quina novel·la podem llegir, a la primera pàgina: “Entre l’aire calent, els núvols grisos, blancs, enfosqueixen la terra i la copa dels alzinars. A ponent, el cel és calitjós, blau, tendre, com una navalla oberta damunt el mar. Després, altra vegada, la boira de plom obscur, de cendra alta, de pols de vidre, de liquen viu, d’arena bruta, de roca calcinada.”?
A. Les primaveres i les tardors, de Baltasar Porcel B. La pell i la princesa, de Sebastià Alzamora C. Crineres de foc, de Maria Antònia Oliver D. El mar, de Blai Bonet
6. El bell estiu (disponible en català a Labutxaca) és una novel·la de:
A. Cesare Pavese B. Elsa Morante C. Dino Buzzati D. Susanna Tamaro
7. “Al mig de l’hivern vaig descobrir dintre meu un estiu invencible”, ho va escriure...
A. Mercè Rodoreda B. Günter Grass C. Albert Camus D. Francesc Pujols
Solucions: 1.C, 2.B, 3.B, 4.B, 5.D, 6.A, 7.C
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor