Pantalla

Tretze raons per veure una sèrie

L’assetjament als instituts, la depressió, les agressions sexuals i el suïcidi són temes que la sèrie de Netflix ‘13 reasons why’ ha posat sobre la taula

La sèrie sorpresa del 2017 no ha aconseguit superar les expectatives generades en la segona temporada, que s’ha emès aquest any, però tot i això val la pena tenir-la en compte, especialment ara que comença el curs. Qualificada com “la sèrie que tots els adolescents, pares i professors haurien de veure”, 13 reasons why (Por trece razones), va generar un important debat als EUA Units sobre el tema del suïcidi juvenil.

La història se centra en Hannah, una estudiant de secundària que s’ha tret la vida i ha deixat tretze velles cintes de casset enregistrades per explicar els motius que l’han portat a fer-ho. El protagonista, Clay, company d’institut i amic de Hannah, rep les cintes anònimament i en va escoltant una per capítol fins a arribar a entendre quina part de responsabilitat va tenir l’entorn de la jove en la seva decisió. Així, a través de la veu de Hannah i de la tristesa i la frustració de Clay, es van succeint una sèrie de flashbacks amb la seqüència dels esdeveniments que la jove va considerar un fracàs i que van anar minant el seu estat d’ànim fins al moment que va decidir tallar-se les venes. No és, per tant, la típica sèrie d’institut, sinó que retrata amb força cruesa la vulnerabilitat dels joves que pateixen assetjament de qualsevol mena.

Això sí, no s’ha d’oblidar que es tracta d’una sèrie de televisió que en definitiva busca entretenir i, per tant, juga a mantenir la intriga fins al final, de manera que és a l’últim capítol quan l’espectador pren consciència de la veritable dimensió de la tragèdia de Hannah.

TRETZE MOTIUS

Commovedora, polèmica, brutal, atípica, ben interpretada, amb un guió sorprenent, honesta, amb capacitat per obrir un debat social, entretinguda, reveladora de les contradiccions del sistema educatiu, compromesa amb la lluita contra el bullying, indispensable per fomentar l’empatia i necessària. Aquests són tretze arguments que s’han utilitzat per parlar d’una sèrie que té com a productora la cantant i exestrella Disney Selena Gomez. L’artista, que fins i tot ha compost algunes de les cançons que conformen la banda sonora, ha reconegut que la qüestió de l’assetjament escolar és un tema que l’ha afectat personalment i que aquesta és la raó que va fer que s’interessés per produir la sèrie per a la plataforma Netflix.

Però tot i convertir-se en un èxit immediat, tant entre el públic jove com entre l’adult, 13 reasons why no va estar exempta de polèmica, i alguns sectors van considerar que fins i tot podria fer que els joves se sentissin atrets per la idea del suïcidi. Netflix, però, va saber girar la truita i va deixar clar que aquest no ha de ser un tema tabú i que els joves, i la societat en general, hi han de fer front obertament. Va iniciar una campanya en què els actors parlen directament a càmera de les qüestions que es tracten a la sèrie i fins i tot va contribuir a crear una web ( https://13reasonswhy.info/) amb recomanacions per abordar situacions de crisi com les que pateix la protagonista.

13 REASONS WHY. Quines pressions i patiments poden portar una adolescent a suïcidar-se? Si no us agraden els drames amb rerefons social, no mireu aquesta sèrie que es va convertir en un dels grans èxits del 2017, amb una segona temporada emesa recentment.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor