Lletres

LLETRES EN BATALLA

Viatge amb Itaca

Posant a part Grècia, no hi deu haver al món cap país que dugui més profundament Itaca al cor que Catalunya. Al cor i a la ment, i com a referent col·lectiu, tan sentimental com polític. Itaca com a horitzó i símbol d’independència. Tot gràcies a un fil que passa per Homer, Konstandinos Kavafis, Carles Riba i Lluís Llach. Salpem.

1. Itaca, Itaca... En realitat aquesta ortografia, escollida per Lluís Llach per raons d’accentuació, i emprada aquí, contravé la forma normativa. Com s’hauria de dir?
A. Ítaca B. Itaques C. Itacà D. Itacca
2. Quan, a l’Odissea, el divinal Ulisses desembarca finalment a Itaca, amb qui, gairebé de seguida, es troba?
A. El seu gos, Argos B. La deessa Atena disfressada de pastor C. El porquer Eumeu D. El seu pare, Laertes
3. Carles Riba haurà estat el gran traductor català de l’Odissea, si més no en el segle XX, ja que el 2011 va sortir una versió de Joan F. Mira. Pel que fa a Viatge a Itaca de Lluís Llach, el poema de Kavafis traduït per Riba constitueix una de les tres parts que formen la cançó. Lluís Llach va escriure les dues altres parts inspirant-se en l’esperit del poema. Així doncs, entre aquestes parelles de versos, quina és de Kavafis?
A. “Més lluny, sempre aneu més lluny, / més lluny de l’avui, que ara us encadena.” B. “Has de pregar que el camí sigui llarg, / que siguin moltes les matinades.” C. “I malgrat llur vell combat / l’amor ompli el seu cos generós.”
4. Quin diputat va dir, en referència al procés d’independència de Catalunya i amb afany de renovar la metàfora: “Continuem caminant cap a Itaca, però Itaca està intervinguda per la troica”:
A. Oriol Junqueras B. Lluís Llach C. David Fernàndez D. Albano Dante Fachin
5. Quina ciutat dels Països Catalans està agermanada amb l’actual Itaca?
A. Cotlliure B. Ciutadella C. Vinaròs D. Girona
6. Mentre Penèlope, al seu palau reial, teixia i desteixia tot esperant el seu espòs, ell coneixia moltes aventures, algunes de les quals força carnals. Amb quin d’aquests tres personatges femenins de l’Odissea és raonable pensar que Ulisses no va mantenir relacions sexuals:
A. La bruixa Circe B. La princesa Nausica C. La nimfa Calipso
7. Quin escriptor mallorquí va fer conèixer l’obra de Kavafis a Llach posant-li un llibre seu entre les mans i dient-li, si fa no fa: “Llegeix, i aprèn!”
A. Josep Maria Llompart B. Blai Bonet C. Biel Mesquida D. Miquel Bauçà
Solucions: 1.A, 2.B, 3.B, 4.C, 5.D, 6.B, 7.C
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor