Lletres

LLETRES EN BATALLA

Imaginaris indrets imaginats

Cap activitat intel·lectual i artística no permet tan bé com la literatura crear territoris imaginaris. Continents, països, ciutats, poblets, illes, muntanyes que només existeixen en les pàgines d’un llibre, però que poden semblar tan reals com el món que ens envolta. O que ens poden semblar tot excepte reals. Que ens poden donar ganes d’anar-hi a viure, o de fugir-ne per sempre.

1. Quan Jaume Cabré crea i descriu la geografia i la història de Feixes, de quin municipi real podria estar parlant?
A. Sabadell B. Granollers C. Terrassa D. L’Ametlla del Vallès
2. Quin escriptor estatunidenc va crear el comtat de Yoknapatawpha com a escenari gairebé exclusiu de la seva immensa obra literària?
A. Toni Morrison B. Erskine Caldwell C. Jim Harrison D. William Faulkner
3. Quan Thomas More, en el segle XVI, va imaginar l’illa d’Utopia va descriure una societat pretesament perfecta. Quina és, en aquest país, la relació de poder entre dones i homes?
A. La igualtat és total en tots els àmbits B. Les dones disposen d’un poder superior en la jerarquia religiosa C. Les dones s’han de sotmetre al seu marit D. A cada llar se sorteja qui, de l’home o de la dona, serà cap de casa
4. El Cimalt és la muntanya que domina els pobles de Murons, Llisquens i Ridorta. Però en quina obra?
A. Terra baixa, d’Àngel Guimerà B. La mort i la primavera, de Mercè Rodoreda C. El salvatge dels Pirineus, de Pep Coll D. Solitud, de Víctor Català
5. Adià, Ciutat del Pla, les Muntanyes Seques, Bròtil, el Castellar de les Maresmes, Súmir, el Desert Blanc, Airut... Quin autor català va fer viure tots aquests llocs en una trilogia?
A. Jaume Fuster B. Isabel-Clara Simó C. Andreu Martín D. Margarida Aritzeta
6. Des de les muralles del castell de Bastiani, què s’albira?
A. La silueta de la cartoixa de Parma, sota la ploma de Stendhal B. Les ciutats invisibles imaginades per Italo Calvino C. El desert dels tàrtars creat per Dino Buzzati D. L’entrada de l’infern tal com la descriu Dante
7. A la ciutat de Canprosa, imaginada per Santiago Rusiñol, quin esdeveniment, traumàtic per la seva conclusió, va tenir lloc en una única ocasió?
A. Una cursa de cabres B. Uns jocs florals amb un excés de premis C. Un concurs de pintura sense pinzell D. Una rifa de tabac passat per aigua
Solucions: 1.C, 2.D, 3.C, 4.D, 5.A, 6.C, 7.B
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor