Pantalla

El Doctor Who és ara doctora

Aquesta tardor s’estrena una nova temporada de la mítica sèrie britànica, en què per primera vegada el doctor és una dona

L’actriu Jodie Whittaker, coneguda per la seva participació en sèries com Black Mirror i Broadchurch, ha estat finalment l’escollida per convertir-se en la versió femenina de l’alienígena viatger en el temps que protagonitza la sèrie de ciència-ficció més longeva de la història de la televisió. Es tracta de Doctor Who, que la BBC va estrenar el 1963 i que s’ha convertit en un referent de la cultura popular britànica. A Catalunya, les aventures del mític doctor es van poder veure a TV3 entre el 2005 i el 2011.

En els seus 55 anys d’història, tretze actors han interpretat aquest personatge que té capacitat per viatjar en l’espai i en el temps per ajudar els necessitats i buscar justícia. Sempre havia estat un home, però en un aparent gir de modernitat, la BBC va decidir l’any passat que la següent reencarnació seria de sexe femení. Aquí cal assenyalar que a la sèrie el doctor és immortal i quan mor es reencarna en un cos diferent, un recurs narratiu que ha permès canviar l’actor protagonista durant tots aquests anys.

L’anunci oficial del nou sexe del doctor es va fer el 2017 a través de les xarxes socials, just després de la final de tennis de Wimbledon. La polèmica estava servida: mentre una part dels fans ho consideraven un senyal de progrés, una altra part argumentava que continuar amb un doctor masculí no es podia considerar sexista i que simplement seguia la tradició del personatge. S’haurà d’esperar a veure com s’ajusta el doctor a aquesta nova identitat, que ja es va veure a les pantalles en una única escena de l’especial de Nadal de l’any passat.

Les noves aventures arriben el diumenge 7 d’octubre, amb l’estrena de la temporada número 11 de l’etapa moderna (que va començar el 2005 i durant la qual s’han pogut veure cinc versions del doctor, de la novena a la tretzena, que és la interpretada per Whittaker).

A part de la qüestió del sexe, els seguidors també estan a l’expectativa per la marxa del màxim responsable creatiu de la sèrie, que fins ara era Steven Moffat (també a càrrec de l’aclamada Sherlock) i que ha estat substituït per Chris Chibnall, que ja ha treballat abans amb Jodie Whittaker perquè va ser el creador de Broadchurch. Tot indica que ha estat la insistència de Chibnall la que ha fet possible que el nou doctor sigui una dona, després que Moffat posposés aquesta decisió argumentant que la sèrie no havia d’acontentar només “els liberals progressistes”.

Mentrestant, Whittaker ja ha dit que se sent molt satisfeta de ser la tretzena ocupant de la TARDIS, la nau espacial del doctor, que per fora té l’aparença d’una de les antigues cabines britàniques que s’utilitzaven per trucar a la policia. La cabina, com tot el que té relació amb la sèrie, ha estat objecte de moltes referències culturals i de marxandatge. De fet, la policia de Londres va arribar a posar una denúncia per l’ús de la seva imatge, però el tribunal va considerar que la cabina tenia més relació amb la sèrie que amb la mateixa policia.

DOCTOR WHO Finalment, l’actriu Jodie Whittaker serà el tretzè doctor en una sèrie que ha batut rècords, que es va estrenar l’endemà de la mort de Kennedy, que ha creat universos paral·lels i que en els anys setanta va estar en el punt de mira per ser considerada massa violenta.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor