Articles

Despullant el càncer

A tots ens agradaria estar sempre sans i viure molt de temps, amb bona qualitat de vida. Malauradament, però, viure més implica incrementar exponencialment la probabilitat de patir determinades malalties. Els mateixos sistemes biològics que ens permeten estar vius i gaudir de la vida, com per exemple el metabolisme, l’estructura i el control genètic de les nostres cèl·lules, van perdent eficàcia i eficiència amb el pas del temps, i això fa que moltes persones acabin manifestant malalties com el càncer. Una autèntica paradoxa, perquè precisament la principal característica de les cèl·lules canceroses és que per sí mateixes són immortals. Aquesta seva immortalitat és la que comprometent la supervivència de les persones afectades.Fa unes dècades, la paraula càncer feia tanta por que sovint s’evitava pronunciar-la, i es feien servir eufemismes combinats amb una mena de conjurs protectors per referir-s’hi, per exemple “un mal lleig sota terra s’amagui”. No n’hi havia per a menys, atès que el desconeixement era immens i la mortalitat superior al 90%. Actualment, però, ja en sabem moltes coses, i els tractaments que es fan servir i que es continuen desenvolupament han permès que la supervivència se situï al voltant del 65%, un increment de més dels sis-cents per cent.

I ja en parlem obertament, la qual cosa és una condició necessària per contribuir a posar remei a la malaltia, no només a través de la recerca i la pràctica mèdica, sinó també amb les activitats quotidianes que cadascú realitza. Perquè la millor manera de fer front al càncer, com a qualsevol altre problema que ens neguitegi, és despullar-lo absolutament de tots els prejudicis per conèixer-lo. Què és i com es genera? Què caracteritza els principals tipus de càncer? Podem contribuir a prevenir-lo i a posar-hi remei? En quin punt es troba la recerca científica?

Parlem de càncer, Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) desemmascara les faules i els falsos mites sobre la malaltia més comuna del nostre temps, i explica amb rigor científic i una gran senzillesa tot allò que cal saber per entendre’l, prevenir-lo, fer-li front i afrontar el seu tractament, tant si ens afecta a nosaltres com a les persones que estimem. Esteller és metge i investigador de la Universitat de Barcelona, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, col·labora en revistes internacionals especialitzades i una autoritat mundial sobre el tema. Conèixer el càncer és indispensable per prevenir-lo i posar-hi remei. I per conèixer-lo cal parlar-ne obertament, sense prejudicis ni tabús.

PARLEM DE CÀNCER Autor: Manel Esteller Editorial: RBA - La Magrana Pàgines: 256
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor