Lletres

LLETRES EN BATALLA

Escriptors de carn... i de paper

De vegades, alguns escriptors atrevits, entremaliats o reverenciosos han transformat altres escriptors, de carn i ossos, en personatges de ficció. En protagonistes de paper. Els han fet actuar, pensar i parlar com si els haguessin creat, però amb l’obligació relativa de no trair la seva veritable personalitat. Mirem-ho.

1. Joan Perucho, a ‘Les històries naturals’, reserva un paper secundari a una escriptora vinguda de fora. Qui és?
A. Jane Austen B. Charlotte Brontë C. Rosalía de Castro D. George Sand
2. En quina novel·la, premi Sant Jordi, es troben reunits en una mateixa escena Bernat Metge, Francesc Eiximenis, Anselm Turmeda i sant Vicenç Ferrer?
A. Coll de serps, de Cremades i Arlandis B. L’atles furtiu, d’Alfred Bosch C. Evangeli gris, de Vicenç Villatoro D. Un regne per a mi, de Pau Faner
3. El 1982, Wim Wenders va adaptar al cinema una novel·la de Joe Gores (publicada en català a “La cua de palla”) en què el protagonista principal, un detectiu, era un autor real de novel·les de detectius. Quin?
A. Dashiell Hammett B. Raymond Chandler C. Jim Thompson D. Ellery Queen
4. En el seu best-seller ‘El club Dante’, Matthew Pearl posa en escena un grup de poetes famosos que investiguen assassinats. Qui lidera aquest grup?
A. Henry Wadsworth Longfellow B. Edgar Allan Poe C. Emily Dickinson D. Walt Whitman
5. El 2015 l’editorial Males Herbes va publicar un còmic de Sebastià Roig i Toni Benages en què el protagonista principal, que se les heu amb tot de monstres i éssers fabulosos, és un escriptor català. El llibres es titula ‘Les extraordinàries aventures de...’
A. Joan Fuster B. Eugeni d’Ors C. Francesc Pujols D. Joan Perucho
6. Quin novel·lista britànic és un dels protagonistes principals de la novel·la ‘Desig’, de Richard Flanagan (publicat en català per l’editorial Raig Verd)?
A. Charles Dickens B. Rudyard Kipling C. Joseph Conrad D. H.G. Wells
7. Si el 1949, el govern espanyol no va aconseguir llançar una bomba atòmica a Catalunya va ser, en bona part, segons Albert Villaró a ‘Els ambaixadors’, gràcies a l’eficient activitat clandestina de:
A. Joan Oliver B. Mercè Rodoreda C. Alexandre Deulofeu D. Josep Pla
Solucions: 1.D, 2.B, 3.A, 4.A, 5.C, 6.A, 7.D
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor