Lletres

La profunditat de les arrels

Ànemos és un terme grec que significa ‘respiració’. I tot, en aquest llibre radical, d’una bellesa amarga, sembla que estigui carregat d’una necessitat peremptòria de respirar. Pertot, espais tancats, que contenen l’ofec de la memòria: el forn soterrat, cambres diverses on han conviscut tantes ànimes de diferents generacions. Aquella manera de respirar de l’avi, que sembla produïda per unes brànquies bategants. Hi ha una agonia de llum damunt les pàgines d’aquesta obra —Abraham Mohino és l’editor de la poesia de l’escriptora Mercè Rodoreda—, que és com si aombrés els poemes tan fondament escrits, estampats amb gust. Hi ha el reflex dels membres d’una família en unes fotografies de colors velats.

L’obra m’ha impressionat com feia temps que no ho feia cap llibre de versos. I m’ha recordat la literatura de l’escriptor portuguès Vergílio Ferreira, per aquesta seva capacitat de voler-se endinsar en el domini de les ombres i fer que aquestes ombres ens parlin a través de la literatura.

El poeta comença descrivint la identitat a partir d’un nom, “el nom que en dies com avui et destorba [...], prefigurant el dia en què restarà abandonat com una joguina que s’ha fet malbé”. Tot seguit, estableix els topants existencials de la casa (que, de vegades, amb la mort, queda “com una còrpora balmada i catedralícia”). A poc a poc, el lector participarà de l’homenatge a Teresa, l’àvia, fil vertebrador de la nissaga familiar. Com ressonen, les paraules! Abraham Mohino ens ha donat un magnífic àlbum de família, més dolençós que el de la prosa poètica del llibre El revers de l’arena, del francès Serge Basso de March: “Les famílies es fan amb empelts i creixen al voltant d’una taula parada en ocasions festives com aquesta, tant com en dies de dol.”

Abraham Mohino, a més, ha recercat les arrels que “arrelen l’arbre en profunditat”. La seva immersió ens deixa tot d’imatges prodigioses: “Una pluja freda, desembral, que es perpetuarà en el verdet de pedres i escorces pels temps dels temps.” Bellesa i veritat van de bracet.

Ànemos Autor: Abraham Mohino Batet Editorial: Godall Edicions Pàgines: 68 Preu: 16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor