Lletres

LLETRES EN BATALLA

Pompeu Fabra i tots nosaltres

Sense llengua no hi ha literatura i, per tant, sense llengua travada, normativitzada i racionalitzada difícilment hi pot haver una literatura potencialment entesa per tots. És prou evident, doncs, que Pompeu Fabra mereixeria una estàtua més alta que la de Colom a Barcelona i que en lloc d’apuntar cap a mar oberta ho fes cap al cap, el cor i la llengua de tots els catalanoparlants.

1. Qui va escriure: “Fabra ha estat el català més important del nostre temps perquè és l’únic ciutadà d’aquest país, en aquesta època, que, havent-se proposat d’obtenir una determinada finalitat pública i general, ho aconseguí d’una manera explícita i indiscutible”?
A. Mercè Rodoreda B. Josep Pla C. Maria Aurèlia Capmany D. Joan Fuster
2. “Déu ens salvi la nostra llengua”, va dir algú a Pompeu Fabra en els seus primers mesos d’exili, en un carrer de Montpeller, segons Joan Alavedra. Qui era?
A. Una gitana analfabeta B. Un diplomàtic franquista mallorquí C. Un militar rossellonès D. Un bisbe d’ascendència catalana
3. Quina va ser l’aportació directa de Pompeu Fabra a la literatura?
A. Va publicar, a l’exili, un recull de poemes B. Va traduir obres de teatre C. Va publicar contes infantils en una revista de Badalona D. Va escriure una novel·la sentimental que ha quedat inèdita
4. “Una convenció ortogràfica que no en conec d’igual en cap altra llengua neollatina, una antigalla inservible, la qual no saben decidir-se a arraconar molts escriptors catalanistes.” A què feia referència Pompeu Fabra, en aquesta frase extreta de Qüestions d’ortografia catalana (1906)?
A. Al dígraf ph B. A la y C. A la h D. A l’absència de guionet entre verb i pronom feble
5. El 1927, Pompeu Fabra escrivia: “L’existència d’un grup nombrós d’escriptors amatents a col·laborar en l’obra de redreçament de la llengua, és d’una importància...”
A. ...inapreciable. B. ...negligible. C. ...que podrem valorar d’aquí uns anys.
6. Per la definició de quina paraula del seu Diccionari general de la llengua catalana Pompeu Fabra es permet ajudar-se d’un diagrama bastant semblant a un poema visual?
A. Abracadabra B. Infinitesimal C. Sextina D. Viceversa
7. Quin grup de pop rock ha retut un homenatge indirecte a Pompeu Fabra amb la cançó Salvem els pronoms febles?
A. Antònia Font B. Obeses C. Brams D. Els Amics de les Arts
Solucions: 1.B, 2.A, 3.B, 4.C, 5.A, 6.A, 7.C
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor