Articles

LLETRES EN BATALLA

Literatura d’italiana mida

Tan a prop com és Itàlia, i tan lluny com sembla, a vegades. Sobretot quan l’evident proximitat lingüística entre català i italià fa que ens vingui la temptació de llegir directament en aquesta llengua. I que ens entrebanquem tant que ens declarem, potser, vençuts. I així augmenta l’atracció d’aquesta llengua i d’aquesta literatura. Avanti, popolo!

1. Amb quina paraula Dant acaba cadascuna de les tres parts –Infern, Purgatori, Paradís– de la Divina Comèdia?
A. Remordiments B. Aigües C. Esperança D. Estrelles
4. Quin dels autors italians més importants del segle XX va escriure la faula titulada La famosa invasió dels ossos a Sicília?
A. Leonardo Sciascia B. Dino Buzzati C. Umberto Eco D. Luigi Pirandello
3. “Si no ho fem nosaltres, qui ho farà?”, diu una cançó, que continua amb una altra pregunta: “Si no és ara, quan?” Aquesta segona pregunta és també el títol d’una obra cabdal de la literatura italiana del segle XX, malauradament encara no traduïda al català. De quin autor?
A. Elsa Morante B. Alberto Moravia C. Primo Levi D. Natalia Ginzburg
2. Tanta gent ha llegit El nom de la rosa, d’Umberto Eco... Quanta recorda el nom del protagonista principal? El monjo detectiu Guillem...
A. de Christie B. de Maigret C. de Chandler D. de Baskerville
5. Italo Calvino situa una de les escenes de Palomar a Barcelona, on el protagonista contempla:
A. Antoni Gaudí caminant per l’Eixample B. Una sardana sota la pluja C. Floc de neu dins de la seva gàbia de vidre D. L’ou com balla a l’Ateneu Barcelonès
7. A l’inici dels segle XX Gabriele d’Annunzio era un escriptor d’un prestigi enorme. I un patriota italià abrandat i hiperactiu. Quina d’aquestes accions militars no va organitzar, liderar i executar durant la Primera Guerra Mundial?
A. Volar un miler de quilòmetres per llançar fulls de propaganda a Viena B. Apoderar-se d’una ciutat de la costa adriàtica i fundar-hi un estat independent C. Disparar torpedes de nit en un port enemic de Croàcia D. Intentar arribar a Turquia amb un dels primers submarins italians
6. Quin pintor italià del Renaixement és famós també per la seva obra poètica (traduïda al català per Miquel Desclot)?
A. Miquel Àngel B. Piero della Francesca C. Rafael D. Sandro Botticelli
Solucions:11.D, 2.D. 3.C, 4.B, 5.C, 6.A, 7.D
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor