Pantalla

Els càrtels arriben a Mèxic

Netflix estrena la quarta temporada de ‘Narcos’ amb una trama que es desplaça de Colòmbia a Mèxic i que segueix la creació del primer gran grup de narcotraficants, el de Guadalajara

Es pot arribar a sentir empatia per un grup de narcotraficants? Aquesta delicada pregunta la poden respondre de primera mà els fans de Narcos, la sèrie que el 2015 va posar definitivament de moda Netflix. Després de tres temporades centrades en els càrtels de la droga colombians, ara s’estrena en l’àmbit mundial la continuació de la sèrie amb una nova trama, en aquesta ocasió a Mèxic.

Aquesta quarta temporada se centra en els orígens de les actuals estratègies de lluita contra el narcotràfic en una època en què a Mèxic només hi havia productors i traficants independents. La sèrie mostra el naixement del càrtel de Guadalajara en els anys vuitanta, quan Félix Gallardo (personatge real interpretat per Diego Luna) pren el comandament i unifica els traficants per construir un poderós imperi. Gallardo, que en l’actualitat compleix condemna, es presenta com un líder tranquil, enigmàtic i aparentment benèvol, però que posa la seva ambició de poder i diners per sobre de tot.

En la vida real, Gallardo està considerat un capo mafiós del mateix nivell que Pablo Escobar, responsable d’haver muntat tota la infraestructura necessària per crear l’eix de transport de drogues entre Colòmbia, Mèxic i els Estats Units. El lucratiu negoci de Gallardo, que havia estat policia, va ser possible gràcies als seus lligams, fins i tot de parentiu, amb polítics locals.

A la sèrie, l’antagonista de Gallardo és l’agent de la DEA Enrique, Kiki, Camarena (interpretat per Michael Peña), també un personatge real, que es trasllada amb la seva dona i el seu fill petit de Califòrnia a Guadalajara per assumir un nou càrrec en la lluita contra el tràfic de drogues. Un cop en territori mexicà, s’adona de la gravetat de la situació i a mesura que va recopilant informació sobre l’organització de Gallardo i s’involucra més en el cas, es produeixen una sèrie d’esdeveniments que determinaran com serà en el futur el càrtel i quines estratègies s’hauran de fer servir des de la DEA per intentar desmantellar-lo.

Actuant com a infiltrat, Camarena aconsegueix informació molt valuosa a través del cercle proper al cap del narcotràfic mexicà, però aviat s’adona que ha subestimat el complex sistema organitzat per Gallardo.

És d’esperar que aquesta quarta temporada mantingui el nivell de tensió i de realisme de les anteriors, ja que Eric Newman continua sent un dels productors i el principal responsable de la sèrie, que en les dues primeres temporades va ser dirigida pel brasiler José Padilha. Sovint envoltada de polèmica –sobretot per les seves campanyes publicitàries–, Narcos ha mostrat d’una manera gairebé documental el món dels grans narcotraficants i no s’ha lliurat de la violència real: el setembre de l’any passat, un membre de l’equip de localitzacions va ser assassinat a trets en una zona rural de Mèxic especialment violenta quan buscava localitzacions per al rodatge d’aquesta quarta temporada.

NARCOS. Les dues primeres temporades segueixen la figura de Pablo Escobar, el líder del càrtel colombià de Medellín. La tercera se centra en el càrtel de Cali, mentre que la quarta es desplaça a Mèxic.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor