Lletres

El contagi s’encomana

El verb ‘contagiar’ s’ha propagat per influència del castellà

El fred com cada any arriba acompanyat de l’epidèmia de la grip, la malaltia d’origen víric que provoca febre i mal de cap i que és molt contagiosa. I per referir-nos a la transmissió de la grip, fem servir sobretot dos verbs, contagiar i encomanar, que són sinònims però que no es comporten de la mateixa manera des del punt de vista sintàctic. Per exemple, podem dir que “em va contagiar la grip” o que “em va encomanar la grip”, però hem de vigilar quan no apareix el complement directe: llavors podem dir “m’he contagiat”, però no “m’he encomanat”. En aquest últim cas, seria “me l’han encomanat”, ja que el verb encomanar sempre va acompanyat del complement directe.

A banda d’aquest ús, els dos verbs també es poden fer servir com a intransitius pronominals, i en aquest cas sí que actuen de la mateixa manera: “La grip és una malaltia que s’encomana molt” o bé “la grip és una malaltia que es contagia molt”.

Tradicionalment, el verb encomanar era més popular i més estès, però el verb contagiar s’ha propagat molt els darrers anys per influència del castellà i perquè té dos derivats –el substantiu contagi i l’adjectiu contagiós– que funcionen molt bé, a diferència del substantiu encomanament i l’adjectiu encomanadís. Abans el verb contagiar era un mot culte de registre mèdic i molt poc usat en el registre popular.

El verb encomanar també té altres sentits més enllà de contagiar: té el significat d’encarregar (“encomanar una taula en un restaurant”), de posar-se sota l’empara d’algú (“encomanar-se a Déu” o “encomanar-se a la benevolència d’algú”) i de confiar a algú de fer alguna cosa (“la neteja dels lavabos, a qui l’has encomanada?”).

I un avís per a aquells que viatgeu: si us encomanen la grip per aquests mons de Déu, heu de tenir en compte que en anglès gripe vol dir ‘recargolament de budells’ o ‘còlic’ i que el terme correcte en anglès per referir-nos a aquesta malaltia tan contagiosa (o encomanadissa) és influenza.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor