Lletres

LLETRES EN BATALLA

Aquella guerra de fa cent anys

Podria ser que la Primera Guerra Mundial fos la més absurda de les guerres absurdes? Entre quinze i dinou milions de morts i al final, què? Aquest drama humà de dimensions colossals, que es va acabar oficialment fa cent anys, l’11 de novembre del 1918, ha tingut ramificacions importants en la literatura mundial, si bé ha estat relativament poc tractat per la literatura catalana.

1. Quin d’aquests escriptors catalans es va allistar a l’exèrcit francès com a voluntari i va deixar constància de la seva experiència de la guerra en el llibre En el repòs de la trinxera?
A. Apel·les Mestres B. Josep Pous i Pagès C. Frederic Pujulà i Vallès D. Joaquim Folguera
4. Res de nou a l’oest (publicat en versió catalana per primera vegada el 1929) va sacsejar la visió que es tenia de la guerra des del bàndol alemany. És una obra de:
A. Ernst Jünger B. Erich Maria Remarque C. Heinrich Mann D. Thomas Mann
7. Quin poeta francès, allistat voluntari, va morir de grip en els últims dies de la guerra i va ser enterrat precisament el dia oficial de l’armistici?
A. Guillaume Apollinaire B. Paul Verlaine C. Louis Aragon D. Jacques Prévert
2. Al seu diari, en data de l’1 d’agost del 1914, Franz Kafka va escriure: “Alemanya ha declarat la guerra a Rússia. A la tarda...”
A. “...lectura dels diaris.” B. “...sessió de piscina.” C. “...caminada lluny dels barris cèntrics.” D. “...intent de comprensió del que pot passar.”
5. Quina d’aquestes novel·les de Joan-Daniel Bezsonoff posa en escena les aventures d’un oficial nord-català encarregat de reclutar voluntaris al Principat per lluitar amb el bàndol francès?
A. Les amnèsies de Déu B. La guerra dels cornuts C. La ballarina de Berlín D. Les dones de paper
6. Josep Pla, a El quadern gris (3 de setembre del 1918), il·lustra l’enriquiment d’algunes famílies catalanes gràcies a la guerra amb el fet que hi hagués un delit creixent per:
A. Automòbils i bosses de pell de cocodril B. Mitges de seda i pintures decadentistes C. Dents d’or i vàters D. Tombes de marbre rosat i gramòfons
3. Quina d’aquestes novel·les d’Ernest Hemingway descriu la Primera Guerra Mundial vista des del front italià?
A. Un adeu a les armes B. Per qui toquen les campanes C. A través del riu i entre els arbres D. El sol també s’aixeca
Solucions:1.C, 2.B, 3.A, 4.B, 5.B, 6.C, 7.A
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor