Arts visuals

Festival SCAN, el setè replà d’una escala empinada

L’actual edició del Festival SCAN és el setè replà d’una escala empinada. Els canvis de seu, la deriva de polítiques culturals a les institucions públiques que el promouen i, sobretot, les baixades de pressupostos no han refredat l’entusiasme dels responsables (Chantal Grande, Jesús Vilamajor, Pep Rigol) per un festival que ha fet deu anys i que té com a objectiu omplir Tarragona de fotografia, amb un plus de recerca, creativitat i exploració de camins oberts per fotògrafs i tendències emergents.

Els centres d’interès principals són al Tinglado 2 del port de Tarragona. L’exposició central és Talent latent i el lema Thinking about (photography) ha guiat la feina del nou comissari, el crític i periodista Sema d’Acosta. La fotografia s’entén aquí com a matèria per elaborar una obra o un discurs que pot interferir en altres tècniques i llenguatges: pintura, instal·lacions, conceptualisme. Es mira el futur pel forat dels indicis i les tendències que aporten els autors escollits: Andrés Galeano, Diego Díez, Vanja Bucan, Tatiana Abellán, Martínez Bellido, Sonia Espigares, Leila Alaoui i fins a quinze propostes per mirar, pensar i repensar.

El festival ofereix altres espais complementaris: Photobooks és una exposició que presenta una selecció de llibres de fotografia fets a la manera de llibres d’artista, d’àlbums experimentals autoeditats o de volums publicats per editorials independents. És una mostra/sala de lectura i contemplació que reclama temps i atenció, a canvi de sorpreses. Sempre s’hi poden descobrir alguns petits tresors inesperats. La trobada Full contact consisteix en unes sessions d’intercanvi d’informació entre vint-i-un fotògrafs i diversos professionals convidats: comissaris, galeristes, crítics, editors, etc. De les jornades en surten contactes, complicitats i un premi que enguany ha estat per a la búlgara Hristina Tasheva, de qui es farà una exposició individual a Tarragona.

L’SCAN té una rèplica, gairebé sísmica, a la ciutat. El Museu d’Art Modern, les escoles d’art i disseny de Reus i Tarragona, la galeria La Grey, el Col·legi d’Arquitectes, la Fundació Forvm, l’Arxiu Històric i altres institucions i grups aprofiten per fer exposicions i activitats de fotografia. Un esdeveniment que fa respirar aires de festival.

Tot i les set edicions que li atorguen credibilitat, l’SCAN és encara un festival en procés, fresc i innovador; potser, en part, per les dificultats que l’obliguen a reinventar-se amb imaginació.

SCAN Tarragona. Festival Internacional de Fotografia. Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Tarragona. Del 17 d’octubre al 9 de desembre del 2019. www.scan.cat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor