Pantalla

TELEVISIÓ EN PANTALLA GRAN

El Zoom Festival va ser el primer dedicat a la ficció televisiva, en un moment, ara fa setze anys, en què les ‘TV movies’ es consideraven un gènere de classe B. Avui, el certamen, que començarà el 20 de novembre a Igualada, és el principal aparador del cinema per a la pantalla petita. Les periodistes Laura Rosel i Mercedes Milà, el programa ‘Polònia’ i l’actriu Candela Serrat seran alguns dels premiats

EQUILIBRI
“Avui dia no es distingeix una producció audiovisual en funció que s’hagi d’emetre per televisió o a la sala de cinema”

S’imaginen veure un capítol inèdit de la seva sèrie de televisió favorita, però en pantalla gran, al costat dels seus protagonistes i equip directiu i podent compartir emocions amb altres fans de la mateixa producció? Aquesta és una de les possibilitats que ofereix el Zoom, el Festival Internacional de Ficció Televisiva, que tindrà lloc del 20 al 25 de novembre en diversos espais d’Igualada i Barcelona. “És viure la televisió en companyia, quan normalment la veiem a casa, ja sigui a través de la pantalla del televisor, del mòbil o de qualsevol altre dispositiu. Aquí la possibilitat és veure-ho en pantalla gran i amb l’experiència de compartir amb els altres espectadors les emocions que et poden despertar un programa o una sèrie. És com un gran sofà de casa, però amb 400 o 500 persones veient una sèrie i comentant-la, rient o aplaudint-la, i amb els protagonistes asseguts dues files més endavant”, explica Anna Cervera, directora d’aquest festival que enguany arriba a la setzena edició i que va ser el primer dedicat a la ficció televisiva, al cinema per a la petita pantalla.

El festival preestrenarà en aquesta edició nou films i premiarà algunes produccions de ficció, però, per primer cop, s’ampliarà a altres formats i també reconeixerà els millors programes d’entreteniment i d’informació. La periodista i presentadora del Preguntes freqüents (TV3) Laura Rosel i el programa de sàtira política Polònia seran alguns dels premiats.

Quan va néixer, l’any 2003, les pel·lícules realitzades per a televisió eren considerades un gènere de classe B: “El format TV movies estava associat a les pel·lícules de tarda per fer la migdiada”, reconeix Cervera. Aquell, però, també era un moment en què les televisions, sobretot les autonòmiques, hi apostaven fort: “Vam pensar que era interessant crear un aparador en què aquestes produccions de ficció televisiva tinguessin una finestra per donar-se a conèixer”, diu la directora del certamen, que indica que el salt qualitatiu de les sèries i les minisèries i el fort augment d’espectadors, sobretot per la influència de la producció americana, ha revalorat aquest gènere fins a arribar al nivell de la bona cinematografia. “Ara tot ha canviat rotundament. No es distingeix una producció audiovisual en funció que s’hagi d’emetre per a la tele o a les sales de cinema. Està vist que en festivals de gran envergadura de cinema, ara també hi té cabuda la ficció per a la televisió. I els professionals també salten d’una banda a l’altra sense cap problema.”

El festival s’ha anat adaptant als canvis que ha fet la indústria en aquests quinze anys i ha anat ampliant territori, fins a abastar l’àmbit internacional. També ha donat cabuda a més formats de televisió i, a més de les TV movies, que són pel·lícules d’un capítol de noranta minuts i que tenen en la televisió el seu canal de distribució, en aquesta edició el Zoom també premiarà programes d’entreteniment i informatius.

Els nous Premis Zoom Formats seran per a la periodista i presentadora Laura Rosel, a la millor conducció de programa (Preguntes freqüents, de TV3); pel programa de sàtira política Polònia, en la categoria de millor format consolidat, i al late late show La resistencia (Movistar +) com a millor nou format, amb David Brocano al capdavant. El premi d’honor a la trajectòria professional serà per a la periodista i presentadora de televisió Mercedes Milà i per a la cadena pública cultural i europea ARTE. El premi auguri Sita Murt, dedicat a les joves promeses de l’ofici, el rebrà l’actriu catalana Candela Serrat, que va debutar a TV3 el 2013 amb la sèrie La Riera i que recentment ha rodat Cançó per a tu, per a TV3, una TV movie que es projectarà al Zoom.

Encara n’hi haurà més, de guardons. El premi Tu ets la Tele s’atorgarà a la sèrie Cuéntame cómo pasó (TVE), que és la que fa més anys que és en antena (des del setembre del 2001) i que, segons Cervera, “s’ha convertit en una icona de la ficció espanyola i universal”.

Durant el festival es preestrenaran nou films produïts en diversos països, que competiran en la secció oficial, per exemple, Asesinato en la universidad, d’Inaki Peñafiel, i Cançó per a tu, d’Oriol Ferrer. Segons l’organització, la majoria de les pel·lícules seleccionades són drames històrics inspirats en fets reals i ambientats en diversos episodis contemporanis, com ara el franquisme, el nazisme, la dictadura d’Augusto Pinochet i el drama actual dels refugiats. La que obrirà aquesta edició és La dona del segle, dirigida per Sílvia Quer i ambientada en la convulsa Barcelona de les vagues i el pistolerisme del 1919, i que pròximament s’estrenarà a TV3.

L’objectiu del Zoom és, segons la seva directora, oferir “una plataforma en què es puguin veure coses noves”. I n’hi haurà moltes altres, de possibilitats per descobrir. Per exemple, s’estrenarà la sèrie Boca Norte, dirigida per Dani de la Orden i rodada a Barcelona, de la plataforma Playz, de Televisió Espanyola. També la sèrie Poliamor, la primera produïda per TV3 que s’emetrà únicament per Instagram Live; i el documental Fel de la terra, produït per Agustí Villaronga. Tot allò que tingui a veure amb les produccions televisives serà present en la setzena edició d’aquest festival que ha estat pioner i que s’adapta a l’evolució d’un sector creixent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor