Lletres

LLETRES EN BATALLA

Un passeig amb Frankenstein

El 1818, Mary Shelley (1797-1851) publicava Frankenstein o el Prometeu modern, una novel·la en què creava un personatge que forma part de l’imaginari occidental i que ha conegut una enorme quantitat de variacions, continuacions i adaptacions. Una novel·la de la qual se celebra el bicentenari, i que havia imaginat i començat als 18 anys.

1. A la primera edició de Frankenstein, quin nom figurava a la coberta, com a presumpte autor de l’obra, en lloc de Mary Shelley?
A. Percy B. Shelley, el seu marit, d’altra banda poeta famós B. Mary Wollstonecraft, la seva mare, d’altra banda escriptora i militant feminista famosa C. William Godwin, el seu pare, d’altra banda escriptor i filòsof famós D. Cap
4. Abans que el 1931 Boris Karloff immortalitzés al cinema la figura del monstre de Frankenstein, quin altre actor havia fet proves per a aquest paper?
A. Béla Lugosi, famós com a intèrpret de Dràcula B. Errol Flynn, la futura estrella de Robin Hood C. Peter Lorre, el protagonista d’M, un assassí entre nosaltres D. Johnny Weissmuller, l’intèrpret icònic de Tarzan
7. Tot el que voleu saber sobre Frankenstein, ho trobareu a Mary Shelley i el monstre de Frankenstein, (ed. Angle, 2018), un assaig de:
A. Jordi Nopca B. Llucia Ramis C. Ricard Ruiz Garzón C. Julià Guillamon
2. Amb quin poeta famós Mary Shelley i el seu marit estiuejaven quan li va venir la idea, gràcies a un repte literari proposat per aquest poeta, d’escriure aquesta novel·la?
A. Samuel Coleridge B. Lord Byron C. Giacomo Leopardi D. Alphonse de Lamartine
5. La paròdia cinematogràfica més coneguda d’aquesta novel·la és probablement El jove Frankenstein, un film de:
A. Mel Brooks B. Jerry Lewis C. Peter Sellers D. Woody Allen
6. Devem la traducció al català de Frankenstein (col·lecció Labutxaca) a:
A. Quim Monzó B. Lluís-Anton Baulenas C. Imma Monsó D. Marta Rojals
3. Durant la mateixa estada a Suïssa, un altre convidat, John Polidori, va escriure un conte que seria la premissa literària d’un altre mite de la cultura popular. Quin?
A. King Kong B. Tarzan C. Dràcula B. Sherlock Holmes
Solucions: 1.D, 2.B, 3.C, 4.A, 5.A, 6.A, 7.C
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor