Arts visuals

El balcó de Ton Sirera

Fa escassos dies, acompanyat d’un grup d’amics, vaig tenir el privilegi d’entrar al pis on l’artista lleidatà Ton Sirera (1911-1975) trastejava amb el cinema i la fotografia. La casa és davant per davant del palau de la Paeria, i era el pis, a més, on vivia i tenia la consulta odontològica. La sensació va ser emocionalment contundent, segurament perquè l’habitatge, tot i la buidor aparent, es trobava gairebé com l’havia deixat la família. En una de les estances, una pica a la paret i una misteriosa aixeta que emergia de les rajoles hidràuliques del terra, atestaven que allà era on Sirera arrencava queixals del seny. Les habitacions dels fills, amb mil i un adhesius als vidres, il·lustraven sobre aficions i horitzons personals. Els lavabos, bruts però intactes, lluïen aquella verdor de bròquil tan característica de la llarga postguerra. Dins del pis no hi havia gairebé res, però s’hi percebia la remor de la intimitat familiar. I si paraves l’orella i ensumaves fort, podies sentir el clic del disparador fotogràfic i la flaire del líquid de revelar.

En una altra de les habitacions, al darrere d’un bufet art-déco, hi havia amagat un quadre sobre el qual l’amic Frenchi ja m’havia advertit abans de la visita. El vaig treure, naturalment. Era una obra informalista de Ton Sirera. La munió de formes arrodonides i els colors vius acabats d’esclatar de seguida em van fer pensar en un dels seus films experimentals, Pintura 1962-63. Aquesta pel·lícula és del 1963, la mateixa data que constava a la part posterior del quadre ara redescobert. Tot lligava. Era el mateix assaig de formes i colors. I allà restava, després d’esperar pacientment uns quants anys que algú s’embadalís.

I sí, evidentment, vam veure el balcó. Sí, el balcó des d’on es va filmar El balcó (1961), un altra de les obres més conegudes i celebrades del Ton Sirera. Palplantats al davant i sense gosar obrir els batents, ens vam sentir per un moment com el cineasta lleidatà, cercant i recreant el mateix pla contrapicat que es veu a la pel·lícula.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor