Lletres

La mirada definitiva a Gabriel Ferrater

Jordi Cornudella és un dels grans editors i estudiosos de poesia del país i, a més, expert i marmessor del llegat del poeta reusenc Gabriel Ferrater. Aquesta triple condició li ha permès afrontar amb tota la solvència l’edició de Les dones i els dies per commemorar els 50 anys del llibre en què es reunien els 114 poemes inclosos a Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966). A més de retornar a l’actualitat l’obra poètica de Ferrater, Cornudella va trobar cinc poemes inèdits guardats als expedients de la censura franquista que es conserven a l’Arxiu General de l’Administració i un sisè a l’arxiu de l’Helena Valentí, un material meravellós que converteix aquesta edició en una interessantíssima peça que va més enllà de l’edició definitiva que es va publicar a La Butxaca el 2010 i que presentava els poemes tal com va dissenyar Ferrater amb quatre poemes que l’autor hauria afegit si hagués pogut fer-ne l’edició definitiva. Cornudella indica que ja no creu que apareguin més inèdits de Ferrater i ens deixa dos llegats fonamentals, l’obra completa del poeta reusenc, amb poemes que va enviar als seus amics o que havia descartat per diverses raons, i la seva pròpia saviesa, que permet redescobrir des d’una mirada crítica i també exhaustiva una poesia viva, que al seu temps es va allunyar de modes i de corrents, buscant un to quasi col·loquial, com de conversa profunda que fa aflorar els sentiments, i treballant amb un llenguatge poètic elevat qüestions més aviat quotidianes, i que avui, cinquanta anys després segueix sent poderosa, rica i viva. Galaxia Gutenberg editarà l’Obra completa, Empúries publicarà el Curs de Literatura catalana i Cornudella està cercant un biògraf que assumeixi la biografia i una editorial que publiqui els informes de lectura per tal de tenir tota la seva obra al mercat l’any 2022, quan es compleixin els 50 anys de la seva mort.

LES DONES I ELS DIES Autor: Gabriel Ferrater Edició crítica: Jordi Cornudella Editorial: Edicions 62 Pàgines: 376 Preu: 19,90
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor