Música

Cantaires tossuts i valents

Cantaires de tot Catalunya han decidit prendre les regnes del concert participatiu d’‘El Messies’ de Händel, després que l’Obra Social La Caixa hagi decidit suspendre el que organitzava a Barcelona des de feia vint-i-tres anys. L’oratori de Händel es tornarà a fer sentir a l’Auditori el 27 de desembre

.CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

Cap clatellada no els farà desistir. Feia vint-i-tres anys que l’Obra Social La Caixa promovia a Barcelona un concert participatiu d’El Messies de Händel, però aquest 2018 l’entitat financera va decidir deixar d’organitzar-lo a la capital catalana (tot i fer-lo en diverses ciutats espanyoles). Alguns dels cantaires que hi han pres part, tossuts i valents, van decidir fa uns mesos tirar-lo endavant igualment i assumir-ne directament l’organització: “No podem perdre un projecte cultural com aquest, que és un dels millors d’Europa”, explica Joana Uribe, vocal de la junta de l’Associació Messies Participatiu Barcelona, dirigida per Olga Supervia i creada amb aquesta finalitat, i que ja es planteja créixer en edicions futures i portar-lo a altres ciutats catalanes.

El concert participatiu tindrà lloc a l’Auditori de Barcelona el 27 de desembre. Hi prendran part 450 cantaires amateurs d’arreu del país, d’edats diverses –el més gran és un tenor de 93 anys que ha cantat l’oratori de Händel en les vint-i-tres edicions que se n’han fet fins ara, i la més jove, una soprano de 18 anys–, i de diferents procedències geogràfiques i professionals –“hi ha metges, professors, catedràtics d’universitat, funcionaris...”, diu Uribe, que destaca que altres cantaires interessats s’han hagut de quedar en la llista d’espera–. Seran dirigits per un dels grans professionals en la direcció d’orquestra: Edmon Colomer, que ja va dirigir el primer concert participatiu de La Caixa. També hi prendran part com a cor d’escenari la Coral Cantiga, que dirigeix Josep Prats, i l’Orquestra de Cambra de Granollers, amb Corrado Bolsi com a concertino director. Els solistes vocals seran la soprano Mireia Tarragó, el contratenor Víctor Jiménez, el tenor Roger Padullés i el baix Josep-Ramon Olivé. Amateurs i professionals faran 54 hores d’assaig en diferents espais de Barcelona abans del dia del concert.

“Els cantaires estan molt il·lusionats; s’han apoderat del projecte i se l’han fet seu”, explica Joana Uribe, que destaca que l’associació “ha nascut de la societat civil i vol la pervivència d’El Messies participatiu a Barcelona, on ja és una tradició”. Aquest concert serà, diuen, només el principi d’altres activitats musicals. Com s’ho faran sense el suport de La Caixa? Necessiten 65.000 euros que finançaran amb les quotes dels cantaires associats, amb la venda de les entrades –les del concert del dia 27 ja estan exhaurides– i amb ajuts econòmics de l’Ajuntament de Barcelona, la Conselleria de Cultura de la Generalitat i el patrocini de Juvé i Camps.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor