Pantalla

Crims i misteris al país del gel

La segona temporada d’‘Atrapados’ planteja una nova trama d’intriga als escenaris privilegiats d’Islàndia, a través del director Baltasar Kormákur

Bron/Broen, una producció sueca i danesa del 2011, va ser la punta de llança de l’anomenat nordic noir televisiu. Els escandinaus, que ja havien aconseguit el reconeixement mundial de les seves novel·les policíaques i de misteri gràcies a autors com Stieg Larsson, Jo Nesbo i Camilla Läckberg, van començar a produir sèries que de seguida van captar l’atenció del públic internacional. La danesa Forbrydelsen, la comèdia noruega Lilyhammer, la sueca Jordskott i fins i tot la finlandesa Sorjonen en són alguns exemples. Islàndia, tot i comptar amb un mercat propi més reduït (només unes 320.000 persones parlen islandès), no s’ha quedat curta. El 2015 Atrapados (Ófaero en la versió original) va ser adquirida per la BBC, i immediatament es va convertir en un èxit que després també van comprar altres cadenes europees nord-americanes. Aquí, Movistar va emetre la primera temporada fa dos anys, i ara ha anunciat l’estrena de la segona per al 27 de desembre.

Tindrà el mateix protagonista, el policia Andri Ólafsson, que en aquesta ocasió es trasllada a un entorn rural del nord del país, on els plans per a l’expansió d’una central geotèrmica han generat malestar entre els pagesos locals, cada cop més recelosos de les mesures governamentals que afavoreixen els interessos empresarials. A tot això s’hi afegeix la presència d’un grup d’extrema dreta, que fa que la tensió vagi en augment, fins que es produeix un brutal assassinat. Els deu episodis d’aquesta temporada tornen a estar dirigits pel creador de la sèrie, el cineasta Baltasar Kormákur, fill del pintor català Baltasar Samper i responsable de films com 101 Reykjavík, Contraband i Everest.

Atrapados, però, no és l’única sèrie d’aquest petit país que mereix atenció. El 2009, la cadena pública islandesa va emetre la minisèrie Hamarinn (que després es va poder veure al Regne Unit com a The Cliff), i el 2014 en va fer una segona part, amb el títol Hraunio (la traducció anglesa va ser The lava field). En els dos casos, el mateix protagonista, un policia divorciat amb una vida complicada, ha d’investigar uns fets aparentment simples, però que amaguen molta més complexitat del que sembla. Totes dues s’han pogut veure a Netflix i la gran quantitat de seguidors que van aconseguir en el món anglosaxó va fer que la cadena britànica Sky Atlantic decidís apostar de manera més ambiciosa per aquest tipus d’històries, amb la producció de Fortitude, que comparteix alguns dels actors i que també n’ha incorporat d’altres més coneguts com Stanley Tucci i Dennis Quaid. La trama d’aquesta sèrie se centra en una illa fictícia situada en latituds àrtiques, on una aparentment tranquil·la comunitat internacional –formada per pescadors locals i per investigadors d’un centre de recerca biològica– es comença a veure sacsejada per una sèrie de morts estranyes. Movistar està emetent ara la tercera temporada, en què continua la trama criminal, els elements en ocasions sobrenaturals i l’aïllament angoixant.

ATRAPADOS La sorpresa islandesa del 2017 estrena segona temporada aquest mes, amb una nova trama, però amb el mateix protagonista, interpretat per Ólafur Darri Ólafsson. Ideal per veure tapat amb una bona manta.
FORTITUDE. Els ossos polars no són l’única amenaça en una suposadament tranquil·la comunitat internacional àrtica. Interessos empresarials i també governamentals, amors turmentats, mites locals i un ambient molt opressiu.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor