Lletres

LLETRES EN BATALLA

Lletres de Nadal

Si durant segles la festa socialment més important del cristianisme era la Pasqua, no hi ha dubte que, almenys des del segle XX, el Nadal li ha pres el lloc. Un Nadal certament molt descristianitzat, fins al punt que pot ser assumit si més no en part per gent de creences religioses diferents, o sense creences religioses. Què en diu, la literatura, d’aquesta festa? Coses ben diferents, és clar.

1. Al poema Ho sap tothom, i és profecia, J.V. Foix va escenificar el naixement de Crist a Catalunya. “A cal fuster hi ha novetat” clamen uns traginers “amb sang barrada en draps de cendra”. D’on són, aquests traginers?
A. De Cadaqués B. De Tortosa C. De Banyoles D. De Perpinyà
4. El 1967, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Maria Amèlia Pedrerol i el duet Pau i Jordi publicaven un disc conjunt amb cançons que evocaven Nadal. Com es titulava, aquest disc?
A. 4 Nadals ben joves B. Nadal no té 20 anys C. Cançons joves per Nadal D. Cançons, Nadals i Joventut
3. Tres Nadals, tal com indica aquest títol, és un recull de tres contes d’ambient nadalenc. Un recull de...
A. Ferran Torrent B. Jaume Cabré C. Empar Moliner D. Quim Monzó
2. Cançó de Nadal és un conte literàriament poc ambiciós, però que ha tingut repercussions psicològiques, socials i fins i tot polítiques importants a la Gran Bretanya, ja que ha donat a conèixer la crueltat del capitalisme del segle XIX. De qui és, aquest conte?
A. De Charles Dickens B. De Rudyard Kipling C. De Beatrix Potter D. De Lewis Carroll
5. “Ja veig que us pensàveu que Nadal és un període poc favorable als crims.” Quin personatge famós ha pronunciat aquesta frase?
A. Sherlock Holmes, a L’aventura del granat blau, d’Arthur Conan Doyle B. Hercule Poirot, a El Nadal d’Hercule Poirot, d’Agatha Christie C. El lleó Aslan a El lleó, la bruixa i l’armari, de C.S. Lewis D. Lemmy Caution, a Nadal amb un cop de puny, de Peter Cheyney
7. De qui és el poema Prec de Nadal, que comença així: “Mira com vinc per la nit/ del meu poble, del món, sense cants/ ni ja somnis, ben buides les mans:/ et porto sols el meu gran crit.”?
A. De Salvador Espriu B. De Pere Quart C. De Miquel Martí i Pol D. De Josep Carner
6. Quin autor ha afirmat que escriu cada dia de l’any excepte el dia de Nadal?
A. Jaume Cabré B. Stephen King C. Paul Auster D. Michel Houellebecq
Solucions:1.D, 2.A, 3.D, 4.B, 5.B, 6.B, 7.A
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor