Lletres

LLETRES EN BATALLA

El somriure de l’Alguer

És el territori més petit i més aïllat dels Països Catalans, també un dels territoris –amb la Catalunya Nord– on l’estat de la llengua és més preocupant. L’Alguer, però, és molt més que el testimoni vivent d’un moment de la història de Catalunya, és un tros de món sensible i fascinant on batega una llengua. És un esquitx de tots nosaltres, com tots nosaltres som un esquitx de l’Alguer.

1. El 1864, un tal Ignazio Pillito, arxiver a Càller, va donar a conèixer la permanència de la llengua catalana a l’Alguer gràcies a un intercanvi epistolar amb Manuel Milà i Fontanals. Com va arrencar aquest intercanvi?
A. Per una disputa en una qüestió d’herència B. Pel fet d’haver-se presentat als Jocs Florals de Barcelona C. Per un afer d’assegurances consecutiu a un naufragi D. Per una recerca genealògica
2. Marina Rossell, al seu primer disc, Si volíeu escoltar, va musicar Cançó de l’Alguer (Cor meu), un poema de l’alguerès Rafael Catardi (1892-1974). Quin va ser l’ofici d’aquest poeta?
A. Secretari al Vaticà B. General de l’exèrcit de Mussolini C. Inspector de policia a Sicília D. Entrenador de l’equip de futbol de Nàpols
3. “Si podies venir,/ amb la barca del temps,/ amb el vent de llevant/ a l’Alguer”, va escriure Salvador Espriu (en un poema també musicat per Marina Rossell). Amb qui hauria volgut anar a l’Alguer, Espriu?
A. Amb la seva mare B. Amb Carles Riba C. Amb Bartomeu Rosselló-Pòrcel D. Amb un amor de joventut de nom desconegut
4. A la cançó Des de Mallorca a l’Alguer (de l’àlbum Gavines i dragons), Maria del Mar Bonet canta “Des de Mallorca a l’Alguer,/ des de l’Alcúdia a Albuixer,/ des de Maó a...”?
A. Portvendres - B. Cadaqués - C. Altafulla - D. Dénia
5. Un dels grans poetes algueresos és Rafael Caria (1941-2008), que va escriure, per exemple: “Llença el teu temps/ en l’immens espai:/ comprendràs cap on va/ el teu futur i la nostra llibertat.” Quina editorial catalana va publicar, el 2013, la seva poesia completa?
A. Adesiara - B. Labreu - C. Cafè Central - D. Alrevés
6. Quina cançó catalana es canta a data fixa a l’església de l’Alguer?
A. El cant dels ocells - B. El noi de la mare - C. El comte Arnau - D. Cant de la Sibil·la
7. Antoni Arca, nascut el 1956, és un dels escriptors algueresos en actiu. En quin gènere literari s’ha donat a conèixer més particularment?
A. Teatre - B. Novel·la policíaca - C. Novel·la juvenil - D. Novel·la de ciència-ficció
Solucions:1.B, 2.B, 3.C, 4.B, 5.A, 6.D, 7.C
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor