Lletres

Un any de sororitat

El mot es refereix a la solidaritat que s’estableix entre dones per motius socials i ètics

El 31 de desembre, Carme Forcadell expressava en un tuit des de la presó: “Per un nou any de llibertat i de sororitat. Pensem com pensem, totes som dones i hem de lluitar pels nostres drets conjuntament.” Ara bé, què vol dir sororitat? Justament, aquesta paraula va ser escollida fa poques setmanes neologisme del 2018 i serà inclosa en el diccionari normatiu. I què significa sororitat? El mot es refereix a la relació de solidaritat que s’estableix entre les dones basada en motius socials, ètics i emocionals. En l’àmbit de l’antropologia i la sociologia, especialment d’ideologia feminista, aquest mot ja s’utilitza des de fa uns quants anys, però va ser a partir de l’any 2017, i sobretot durant el 2018, quan aquesta paraula es va estendre en l’ús social.

El terme està format a partir del mot llatí sorororis (‘germana’) i el sufix –itat amb el sentit de ‘qualitat de’. Segons el Termcat, en altres llengües trobem formes paral·leles, com ara sororidad en castellà, sororité en francès, sororità en italià i sisterhood en anglès.

El mot va ser definit per l’antropòloga representant del feminisme llatinoamericà Marcela Lagarde, que el va glossar des d’un punt de vista ètic, polític i pràctic del feminisme contemporani. I també va ser reivindicat per Miguel de Unamuno a La tía Tula, quan escrivia que si existia fraternal i fraternidad de frater (‘germà’) havia d’existir també sororal i sororidad de soror (‘germana’), de la mateixa manera que no signifiquen el mateix paternitat i maternitat.

En la tria del neologisme, que organitzen l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’IEC, hi van participar més de 5.500 persones. En segon lloc, va quedar el mot èpic -a i, en tercer, demofòbia. Els altres candidats van ser sostre de vidre, migrant, microplàstic, criptomoneada, seriòfil, narcopís i pisc rusc.

El 2018 es va celebrar la cinquena edició d’aquesta iniciativa: en la primera, el 2014, el neologisme de l’any va ser el mot estelada; el del 2015, dron; el del 2016, vegà -ana, i el del 2017, cassolada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor