Lletres

LLETRES EN BATALLA

Irlanda amb irlandesos

Eire, es diu, en la bella, antiga i malferida llengua irlandesa. És l’illa verda, l’illa trèvol, una illa tan llunyana que la tradició cristiana hi va posar l’entrada del Purgatori... I una illa, també, curulla d’escriptors i de literatura... An bhfuil tú réidh?

1. Quin d’aquests escriptors dels segles XVIII i XIX no és irlandès?
A. Jonathan Swift, el pare de Gulliver B. Daniel Defoe, el pare de Robinson Crusoe C. Bram Stoker, el pare de Dràcula D. Oscar Wilde, el pare de Dorian Gray
6. La pell freda, d’Albert Sánchez-Piñol, narra les aventures d’un antic revolucionari irlandès esdevingut escèptic. Quina és la primera frase de la novel·la?
A. “El món comença quan ja enlloc no sembla casa nostra.” B. “Mai no som infinitament lluny d’aquells qui odiem.” C. “Són molts els anys passats esperant que la vida comenci.” D. “Estimem massa, encara que estimem poc.”
3. L’inici del poema Sailing to Byzantium (‘Navegant cap a Bizanci’) de William Butler Yeats ha esdevingut el títol d’un film famós dels germans Coen. Quin?
A. No country for old men B. Burn after reading C. True grit D. O brother, where art thou?
2. Quin d’aquests escriptors irlandesos no ha obtingut el Premi Nobel de Literatura?
A. Samuel Beckett B. William Butler Yeats C. James Joyce D. George Bernard Shaw
5. Colm Tóibín, considerat un dels grans novel·listes vius d’expressió anglesa, passa una part de l’any a Catalunya i parla correntment català. Quina va ser la seva primera obra traduïda al català?
A. Història de la nit B. Un llarg hivern C. El testament de Mary D. El sud
4. La llengua irlandesa, portada a la vora de l’extinció per l’ocupació britànica, és encara avui una llengua de creació literària, però amb relativament poc ressò. Entre aquests autors d’èxit, només un va publicar alguna obra en irlandès. Quin?
A. Nuala O’Faolain B. Liam O’Flaherty C. Joseph O’Connor D. Edna O’Brien
7. A final de segle XIV, el vescomte rossellonès Ramon de Perellós va anar fins a Irlanda, un viatge del qual va escriure una crònica. Per què, aquest viatge?
A. Perquè volia veure una terra en què Déu no hi ha fet viure cap serp. B. Perquè havia estat declarat heretge per haver volgut ressuscitar el catarisme i fugia d’una probable execució. C. Perquè necessitava parlar amb un rei difunt i volia trobar-lo, passant per la porta del Purgatori que es troba a la cova de Sant Patrick. D. Perquè la lectura d’obres d’alquímia li havia fet creure que allà aconseguiria transmutar el plom en or.
Solucions: 1.B, 2.C, 3.A, 4.B, 5.B, 6.B, 7.C
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor