Lletres

LLETRES EN BATALLA

Andorra, ara i sempre

Forma part del club prou tancat dels microestats, aquells que gairebé no es veuen als mapes massa grans. De moment, però, és l’únic estat del món que té el català com a única llengua oficial, i només per això val la pena interessar-s’hi. I també, és clar, té escriptors i és present en la literatura.

1. El Manual digest és una recopilació dels usos i costums andorrans, redactat el 1748 per l’advocat Antoni Fiter i Rossell, i reeditat el 2018 per Aloma Edicions i el Consell General. S’hi diu, per exemple: “Andorrans són...”:
A. “...de cor castellà i enteniment francès.” B. “...fills de Carlemany pel voler de Déu Nostre Senyor.” C. “...andorrans i així seran pels segles.” D. “...pròpiament catalans en tot rigor.”
6. A quin català del segle XIX Albert Salvadó va dedicar una biografia en forma de trilogia novel·lada?
A. Narcís Monturiol B. Domènec Badia, àlies Alí Bei C. Joan Prim i Prats D. Marià Fortuny
3. L’acció de la novel·la Andorra, del nord-americà Peter Cameron, té lloc íntegrament en aquest país. Un país que pateix, però, alguna diferència notable amb l’Andorra real, com ara que...
A. Té un milió d’habitants B. Està situat a la costa del Mediterrani C. Ha substituït el Vaticà com a estat pontifical D. La llengua oficial és l’alemany
7. A quin esdeveniment històric andorrà es refereix Set lletanies de mort, d’Antoni Morell (publicat el 1981)?
A. A l’última execució capital que va tenir lloc al país B. A l’intent d’annexió de part del rei francès Lluís XVIII C. Al pas dels jueus que fugien del nazisme D. A la visita oficial del general de Gaulle
5. Quin, entre aquests quatre fragments de poemes, no és de Teresa Colom?
A. “Així seré, perquè tu mai no em vegis.” B. “A la casa de vidre,/ la llum no entra per la porta.” C. “La ment és el predador que ens aguaita.” D. “No hi ha flors equivocades.”
4. Albert Villaró ha creat un personatge de policia andorrà que ja ha aparegut en tres novel·les seves: Blau de Prússia, L’escala del dolor i La Bíblia andorrana. Com es diu aquest investigador?
A. Ton Fiter B. Andreu Boix C. Julià Massana D. Òscar Sispony
2. El 1961 un autor suís de llengua alemanya va estrenar una obra de teatre titulada Andorra. Una obra d’alt contingut polític i moral, situada en un país imaginari que s’assembla més a Suïssa que a Andorra. Qui és, aquest autor?
A. Friedrich Dürrenmatt B. Hermann Hesse C. Paul Nizon D. Max Frisch
Solucions: 1.D, 2.D, 3.B, 4.B, 5.A, 6.B, 7.A
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor