Articles

LLETRES EN BATALLA

El dubte de la primera frase

La primera frase d’una novel·la pot ser inoblidable o totalment intercanviable. La mateixa història, és clar, pot començar de moltes maneres diferents, i no sempre és fàcil decidir quina serà la més eficaç, o la més commovedora, o la més banal. Quina és, la primera frase real d’aquestes set novel·les? Aquesta és, ara per ara, l’última pregunta, d’aquest joc de lletres en batalla que, ai las, s’acomiada avui.

1. El baró rampant, d’Italo Calvino (traducció de Maria Aurèlia Capmany):
A. “I mai més, mai més, no trepitjà terra el baró di Rondò.” B. “Fou el 15 de juny de 1767 que Cosimo Piovasco di Rondò, el meu germà, va seure per última vegada entre nosaltres.” C. “Vèiem com s’enfilava, el baró di Rondò, per les branques d’una gran alzina, i no ens ho crèiem.” D. “El baró Cosimo Piovasco di Rondò era jove i poca-solta, la desgràcia és que si tenia coneixement d’aquella primera qualitat, ignorava del tot aquesta segona.”
5. Incerta glòria, de Joan Sales:
A. “Tossir és molt bo per a l’equilibri mental, impedeix descuidar que el cos vol viure.” B. “La meva salut és excel·lent, però estic carregat de romanços com una criatura malaltissa.” C. “Planava un núvol fosc, sol, com perdut, suficient per distreure’m i fer-me oblidar per què em trobava en aquells paratges.” D. “Soc un home discret de mena, sempre ho he estat, mil testimonis ho podrien asseverar.”
2. La taronja mecànica, d’Anthony Burgess (traducció de Jordi Arbonès):
A. “–Au, anem a vidar què passa a fora!” B. “–Calla o t’hauré d’arrencar els jarblons, oh germanet meu!” C. “–Qui s’ha acabat el meu moloca-plus?” D. “–I ara què farem, eh?”
6. Cançó de gel i foc (Joc de trons, 1), de George R.R. Martin (traducció de Mercè Santaulària, Esther Roig i Anna Llisteri):
A. “–Sentiu aquesta olor de socarrim? –va preguntar en Will, amb una ganyota?, és llenya barrejada amb cossos humans.» B. “–Hauríem de tornar –va suggerir en Gared, inquiet, en adonar-se que el bosc que els envoltava cada vegada era més fosc.” C. “–Fa massa fred per continuar –va queixar-se en Royce, tot escopint cap als peus dels seus homes.” D. “–Demà vosaltres fareu el que voldreu, jo me’n tornaré al castell, no em vull morir aquí –somicava en Bran.”
4. Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell:
A. “En tan alt grau excel·leix lo militar estament, que deuria ésser molt reverit si los cavallers observaven aquell segons la fi per què fonc instituït e ordenat.” B. “El cavaller Tirant lo Blanc, cridat per un herald, s’acostà al tron, e féu gran reverència al senyor Emperador.” C. “Per la gràcia de Déu, l’Emperador, sant entre tots los homes i valent entre tots los cavallers, decidí fer un gran convit.” D. “Per la falda de la muntanya, pujava un ginet, vestit d’una jornea de domàs blanc que una dama li havia dada, amb una creu de Sant Jordi brodada.”
3. Els raïms de la ira, de John Steinbeck (traducció de Montse López Arnabat):
A. “L’home, a diferència de qualsevol altra matèria orgànica o inorgànica de l’univers, creix més enllà del seu treball.” B. “A la terra vermella i a una part de la terra grisa d’Oklahoma, les darreres pluges hi arribaren suaument, sense tallar la plana clivellada.” C. “L’àvia jeia en un matalàs, i Ma Joad estava asseguda al seu costat, amb un tros de cartó a la mà per espantar les mosques.” D. “L’aire pur, gairebé cristal·lí, de les planes d’Oklahoma podia fer venir vertigen a qui no les hagués vistes des de sempre.”
7. Josafat, de Prudenci Bertrana:
A. “Una cortina vermella, molt fosca, impedia que es veiés res del que passava en aquella casa de la pujada del Rei Martí.” B. “Josafat badallava; feia mesos que badallava més del que li pertocava.” C. “Al campanar de Santa Maria s’entra per la capella baptismal.” D. “La pluja ruixava els teulats de bona gana.”
Solucions: 1. B, 2.D, 3B, 4A, 5.B, 6.B, 7.C
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor