Arts visuals

CREMAR EL REI

És exactament això, amigues i amics. L’art ha de molestar. I ho ha de fer tant com pugui

Santiago Sierra i Eduardo Merino ho han tornat a fer. Han tornat a posar potes enlaire la fira ARCO de Madrid. Aquest cop amb una escultura de Felip de Borbó de grans dimensions titulada Ninot, que han posat a la venda amb una condició: qui la compri l’haurà de cremar abans d’un any. No veig el Museu Reina Sofia adquirint-la i cremant-la, sincerament. Faria de mal veure que el museu de la mare cremés el fill. Per això, si teniu 200.000 euros i no sabeu què fer-ne, podeu cremar el rei. Tots tranquils. Si ho feu, no us quedareu sense res. La galeria que exposa l’obra ha anunciat que el comprador podrà conservar el vídeo que documentarà l’acció i, a més, una calavera ignífuga que hi ha a l’interior de l’obra. Felip de Borbó és un ou Kinder.

Fa escassos dies Merino va oferir a la Fundación Francisco Franco la nevera en què va presentar la imatge del dictador (Always Franco, ARCO, 2012), perquè puguin conservar les restes si és que l’home d’un sol testicle acaba sent exhumat. És exactament això, amigues i amics. L’art ha de molestar. I ho ha de fer tant com pugui. Penso, ara, en Abel Azcona i la seva performance amb 242 hòsties consagrades recollides religiosament per diferents esglésies, amb les quals va escriure la paraula pederastia per denunciar fets de trista actualitat aquests dies. L’acció l’ha portat als tribunals, on un jutge s’ha hagut de pronunciar sobre el fenomen de la transsubstanciació, això és, la transformació del pa en el cos de Crist. Déu és jutge, i el jutge pot ser Déu. Aquest és el poder de l’art.

Els que ens dediquem a la cosa artística sabem que cal delectar-se amb la bellesa, perquè és saludable, però també és imprescindible saber gaudir de les accions i reaccions que provoquen aquest tipus d’obres de caràcter perfomàtic i postconceptual. Res més bell que poder veure com Presos polítics a l’Espanya Contemporània, l’obra de Santiago Sierra censurada l’any passat a ARCO, enguany torna a participar en la fira. Just quan el judici als presos polítics catalans s’està desenvolupant a Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor