Pantalla

Lleida, capital llatina

La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida celebra el 25è aniversari amb un increment de les seccions i de la programació i amb l’obertura del festival al carrer

EVOLUCIÓ
La mostra de cinema llatinoamericà es va iniciar fa vint-i-cinc anys amb una dotzena de pel·lícules. Enguany s’hi presenten 81 projeccions

Fa vint-i-cinc anys, el Centre Llatinoamericà de Lleida va organitzar una mostra, valenta però alhora modesta –si ho comparem amb la dimensió que ha assolit el certamen en l’actualitat–, d’una dotzena de pel·lícules de factura llatinoamericana a la capital de Ponent. La idea era establir una porta d’entrada al país de directors, actors i productors llatinoamericans, així com un enllaç perquè produccions catalanes poguessin emprendre també el camí cap a l’altre costat de l’Atlàntic.

Va sortir bé. En aquella primera edició, celebrada durant quatre dies del mes de gener, els organitzadors van projectar dotze pel·lícules, amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i la Universitat de Lleida, i van aconseguir portar a la ciutat quatre cineastes, escriptors i actors (Federico Luppi, José Triana, Lola Millás i Patricia Reyes Spíndola), així com una mostra de cartells de cinema cubà. La Paeria hi va col·laborar a través d’un ajut del Patronat de Turisme. L’èxit de la primera edició va fer que, l’any següent, el Centre Llatinoamericà de Lleida obtingués més suports i comencés a engrandir el festival. Els títols projectats es van multiplicar per dos, i s’hi van bolcar l’Institut de Cooperació Iberoamericana, el Ministeri espanyol d’Assumptes Socials i la Casa Amèrica de Madrid. A partir de llavors, el creixement va ser exponencial, i el 2008 es va professionalitzar encara més pel que fa a programació, secció i activitats paral·leles i, l’any següent, hi va entrar el suport de la Generalitat de Catalunya. Va passar a dir-se Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, i es va convertir en un dels festivals de cinema de referència a Catalunya i l’Estat. En la 23a edició, l’any 2017, es va superar per primer cop la cinquantena de produccions, provinents de disset països.

salt endavant

Ara s’ha fet un altre salt endavant. La Mostra d’aquest any va arrencar el 6 de juny al Teatre de la Llotja amb un acte inaugural que va incloure la premiere europea de la pel·lícula argentina Camino sinuoso –que competeix en la secció oficial–, amb la presència del seu director, Juan Pablo Kolodziej, i de l’actriu protagonista, Juana Viale. Amb aquest film, el festival projectarà fins al dijous 13 de juny un total de 81 produccions, de les quals tretze són inèdites a Catalunya, cinc són estrenes europees i dues són òperes primes de directors que inicien la seva carrera i la seva projecció internacional en el festival lleidatà. Enguany, competeixen en les seccions oficials onze llargmetratges i deu curtmetratges, que es poden veure al CaixaForum Lleida i als cinemes Funàtic del 7 al 13 de juny, i vuit documentals. Cicles de Terror Llatí, secció Segona Oportunitat, secció Cinema recuperat, secció Festival Convidat, Marató de Curtmetratges i altres sessions especials, proporcionen una extensa oferta fílmica que enriqueix el festival i el seu públic. Tots aquests títols es projecten a l’Screenbox Funatic.

I és que per primer cop, les tres sales de l’Screenbox Funatic, un espai privat dedicat al cinema independent, entra en la mostra com a seu de projeccions. De fet, ho és de les projeccions principals, amb una cinquantena de produccions en total. El CaixaForum repeteix, i acull, entre d’altres, les sessions matinals infantils. També hi ha previstes projeccions d’alguns documentals a l’edifici de Cultures Transfrontereres de la Universitat de Lleida.

realitzadors joves

El director de la Mostra, Juan Ferrer, va destacar durant la presentació del festival la incorporació de molts realitzadors joves i de dones. Vint-i-dues de les produccions que es podran veure han estat dirigides per dones. El cinema més recent és el que regna en el gruix de la programació, però també hi ha espai per a la recuperació de clàssics i homenatges, que enguany ens permeten revisar una de les obres mestres de l’etapa mexicana del llegendari Luis Buñuel.

Entre les propostes de la Mostra, també n’hi ha d’adreçades al públic infantil. Una de les obres seleccionades és El Libro de Lila (Colòmbia / Uruguai). Les sessions matinals infantils al CaixaForum van dirigides als centres escolars de la ciutat. Durant aquest cap de setmana, es projecten a l’Screenbox Funatic sessions de cinema infantil de factura llatinoamericana per a tota la família.

Alhora, la Mostra també inclou espai per a la celebració de jornades professionals, presentacions de publicacions, exposicions i el Premi Cine Futuro, concedit pel CECAAC. Un dels objectius principals de la Mostra és la creació de sinergies entre professionals catalans i dels països llatinoamericans, així com de països europeus que tenen com a objectiu contactar amb el mercat i amb els actors, directors i productors llatinoamericans. Els països representants en aquesta 25a edició són l’Argentina, Costa Rica, Xile, el Brasil, la República Dominicana, el Perú, Mèxic, Colòmbia, l’Uruguai, Cuba, Veneçuela, el Paraguai, l’Estat espanyol, el Regne Unit, Nova Zelanda, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

presència al carrer

Enguany, la Mostra aposta per augmentar la seva presència a la ciutat; amb aquesta intenció s’ha signat un acord que la vincula amb la zona alta de Lleida, on se celebren diversos actes, com ara una activitat adreçada als més petits, mentre que el barri de la Mariola acull sessions a la fresca.

premis d’honor

La Llotja de Lleida ha concedit aquest any el Premi d’Honor al director de fotografia José Luis Alcaine i a l’actiu Lola Dueñas; també s’han concedit el Premi Jordi Dauder, a l’actor i director Josep Maria Pou; el Premi Ángel Fernández-Santos, a la plataforma de vídeo Filmin, i el Premi Talent Llatinoamericà, a l’autor de còmics Horacio Altuna.

LA SELECCIÓ

DISSABTE 8

Mataíndios, d’Óscar Sánchez Saldaña

19.30 h, Funatic

Buñuel en el laberinto de las tortugas, de Salvador Simó

21.45 h, Funatic

DIUMENGE 9

Las Vegas, de Juan Vilegas

17.30 h, Funatic

Luciérnagas, de Bani Khoshnoudi

22 h, CaixaForum

DILLUNS 10

O barco, de Petrus Cariry

17.30 h, CaixaForum

Detrás de la montaña, de David R. Romay

21 h, Funatic

DIMARTS 11

Love me not, de Luis Miñarro

19.30 h, CaixaForum

Pájaros de verano, de Cristina Gallego i Ciro Guerra

22.30 h, Funatic

DIMECRES 12

Yo Fausto, de Julio Berthely

21 h, Funatic

The Cannibal Club, de Guto Parente

22.30 h, Funatic

DIJOUS 13

Marató de curtmetratges

16.30 h, Funatic

Rojo, de Benjamín Naishtat

20.30 h, CaixaForum

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor