Articles

En solfa, ‘casta diva’

El satèl·lit de la Terra ha estat des de sempre la principal icona de l’amor romàntic, tant en el món de la música culta com en la cançó més popular

“We’re after the same rainbow’s end, waitin’ ’round the bend... My huckleberry friend, moon river, and me”

Només cal escriure lluna, moon o qualsevol de les traduccions a d’altres idiomes a Spotify o a l’Apple Music i el cercador us retornarà centenars de resultats que figuren als títols o a les lletres de temes musicals de tots els temps i estils. Si l’exercici es fa de manera analògica, evocant a cop de memòria les tonades amb la lluna com a protagonista, la llista potser no és tan llarga, però sí que configura una traça sonora personal que arrenca de la clàssica i aterra en l’actualitat més rabiosa tocant totes les varietats melòdiques. A la lluna l’han cantada, o tocada, des de Beethoven i Bellini fins a Txarango, passant pels grans intèrprets del jazz, el pop i el rock internacional, els cantautors nostrats i els tots els intèrprets de la música infantil.

Excepte en alguns casos en què serveix per enjogassar-se amb paròdies o tornades per a mainada, el satèl·lit terrestre és evocat com un element de nocturnitat romàntica. Qui no s’ha deixat endur a la lluna conduït per Frank Sinatra. Qui no ha trobat la lluna dins la fosca, tot d’una, sobre el tronc d’un vell pi, o s’ha preguntat mil cops què coi té a veure la lluna amb una pruna més enllà de la rima. En aquest número sobre el primer gran viatge espacial de la humanitat amb destinació d’arribada, hem escollit una vintena de temes que evoquen la lluna. Llegint-ne la primera estrofa, a la majoria de lectors els revindran les músiques.

CARLES RIBERA

cribera@lrp.cat

La Unión

Lobo hombre en París

“La luna llena sobre París ha transformado en hombre a Dennis. Rueda por los bares del bulevar, se ha alojado en un sucio hostal”

Exemple de la música amb lletres estúpides que va protagonitzar l’anomenada movida madrileña, amb aquell tan famós al seu moment com impresentable udol de la tornada del tema.

Neil Young

Harvest Moon

“But there’s a full moon risin’. Let’s go dancin’ in the light we know where the music’s playin’. Let’s go out and feel the night”

Cançó romàntica ineludible en què la veu de timbre innocent d’un dels millors baladistes del pop descabdella una lletra sense pretensions amb un acompanyament senzill de guitarra i el toc d’harmònica característic de Young.

Mike Oldfield

Moonlight Shadow

“Carried away by a moonlight shadow. Lost in a riddle that Saturday night far away on the other side”

Un gran èxit que va portar a la fama un músic amb una carrera més centrada en el rock progressiu i la música comercial. La veu femenina de la cançó, per cert, és de Maggie Reilly.

Van Morrison

Moondance

“Well, it’s a marvelous night for a moondance with the stars up above in your eyes, a fantabulous night to make romance”

Un dels temes estel·lars d’un àlbum amb el mateix nom que s’ha convertit en un clàssic encomanadís i en un dels temes més populars de l’inclassificable músic de Belfast.

Billie Holiday

Blue Moon

“Blue moon Now I’m no longer alone without a dream in my heart, without a love of my own”

Ningú com Billie Holiday ha posat tant sentiment en el jazz, i els enregistraments de Blue Moon, aquest estàndard de Rodgers & Hart, que va fer durant la seva carrera en són un exemple.

Supertramp

Sister Moonshine

“I said hey, Sister Moonshine, won’t you send me a little sun, I said hey, Sister Moonshine, who’s a stranger to everyone”

Un tema místic amb la veu aguda de Roger Hodgson en què destaca un encomanadís riff de guitarra en un grup en què habitualment els instruments predominants són el piano i el saxo.

Txarango

Lluna a l’aigua

“Arribar-te a la boca, robar-te l’aire i tremolar tots dos com una lluna a l’aigua”

La imatge de la tremolor de la lluna a l’aigua és una bonica metàfora d’una relació amorosa en el tema cronològicament més modern d’aquest recull.

Chavela Vargas

Luz de Luna

“Pues desde que te fuiste  no he tenido luz de luna.  Yo siento tus amarras  nomo garfios, como garras  que me ahogan en la playa”

Escrita per Álvaro Carrillo i popularitzada per Javier Solís, el Rey del Bolero Ranchero, va quedar fixat com a clàssic de la cançó hispanoamericana en la versió de la gran Chavela.

Ovidi Montllor

Corrandes d’Exili

“Una nit de lluna plena tramuntàrem la carena, lentament, sense dir re... Si la lluna feia el ple també el feu la nostra pena”

La lluna com a testimoni mut de l’exili en el cèlebre poema de Pere Quart musicat i cantat per les primeres espases de la cançó, des de Llach fins a Sílvia Pérez Cruz i Ovidi Montllor.

Pink Floyd

The dark side of the moon

“Money, get away get a good job with good pay and you’re okay”

No hi ha cap tema amb aquest títol en l’àlbum que porta aquest nom, en el qual, en realitat, a la cara oculta de la lluna es descriuen les misèries de la Terra i els terrícoles.

Mina

Tintarella di luna

“Tintarella di luna, tintarella color latte tutta notte sopra il tetto sopra al tetto come i gatti”

La música italiana va fer furor a les festes majors de tot arreu durant els anys seixanta amb temes com el d’aquesta senyora que en comptes de prendre el sol pren la lluna al terrat.

Glenn Miller

Moonlight Serenade

“I stand at your gate and I sing you a song in the moonlight, a love song, my darling, a moonlight serenade”

La balada del swing per excel·lència, composta i popularitzada per Glenn Miller i la seva orquestra, amb lletra de Mitchell Parish, que transporta a la màxima expressió dels balls lents dels anys trenta.

Xesco Boix

La lluna, la pruna

“La lluna, la pruna, vestida de dol, sa mare la crida, son pare no ho vol”

Definir la catalanitat no és senzill, però ben segur que ens posaríem d’acord si assegurem que un català, o una catalana, és aquell que de petit ha cantat La lluna, la pruna. Un cant a la lluna nova, que crida el pare Sol i l’oculta la mare Terra.

Montserrat Caballé

Casta Diva

“Senza nube e senza vel Tempra, o Diva Tempra tu de cori ardenti Tempra ancora lo zelo audace Spargi in terra quella pace Che regnar tu fai nel ciel”

Una de les àries operístiques més conegudes de tots els temps, Norma, de Bellini, és un cant a la lluna, la casta diva que hem escoltat adorar amb les veus de Maria Callas i Montserrat Caballé, entre d’altres.

Bad Moon Rising

“I see a bad moon a-rising I see trouble on the way I see earthquakes and lightnin’ I see bad times today”

Tema de fort accent country d’una de les bandes emblemàtiques de rock nord-americà dels setanta, amb la (mala) lluna com a protagonista metafòrica.

Lluís Llach / M.M.Pol

Embruix de Lluna

“Amb la lluna d’abril  visc converses de silencis,  ella sobre el coixí,  jo en un cel d’àngels intrèpids,  i li parlo de tu,  si ho sabessis, si ens veiessis,  de tu i de l’univers  que en el fons dels teus ulls  em convida a l’amor”

La relació entre poesia i música és una constant en la història de la cançó catalana i en les dues disciplines la lluna és un element simbòlic clau, com en aquest tema.

Fly me to the moon

“Fly me to the moon Let me play among the stars Let me see what spring is like On Jupiter and Mars”

Un dels grans hits del crooner per excel·lència que situa la lluna com el destí extàtic dels enamorats. La clàssica lletra d’un èxit americà que traduïda al català sona carrinclona i ridículament romanticota.

Esquirols

Dins la fosca

“Dins la fosca tot d’una sota el tronc d’un vell pi s’enfilava la lluna com el punt de la i

Una de les lletres més boniques de la cançó infantil catalana que ha esdevingut un clàssic i que va ser popularitzada fa cinc dècades pels no menys clàssics Esquirols.

Beethoven

Sonata Clar de Lluna

Una melodia romàntica com n’hi ha poques que ha sobreviscut amb dignitat melòdica a tots els intents de posar-li lletra. Els sis minuts d’adaggio sostenuto del primer moviment són una delícia.

Audrey Hepburn

Moon river

Cantada per desenes de veus que mai no han superat l’original d’Audrey Hepburn a Esmorzar amb diamants. Escrita per Mancini i Mercer , va estar a punt de no sortir al film.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor