Articles

Biografia d’un país anomenat Catalunya

En els darrers anys, han emergit noves formes d’acostar-se al nostre passat, en bona part fruit de la inquietud intel·lectual dels historiadors i de la necessitat d’atreure l’atenció del lector. Només cal apropar-se a les llibreries per descobrir algunes propostes que comparteixen aquest objectiu. Si ens cenyim als manuals, podem citar la Història mundial de Catalunya, un format inspirat en la Histoire mondiale de la France que Patrick Boucheron va dirigir el 2017 i que té com a principal objectiu introduir una estructura i temes nous, molt més atractius per als lectors. Amb aquesta mateixa vocació d’aproximar-se al passat de manera diferent ha nascut la Biografia de Catalunya, publicada recentment per Miquel Borrell, un historiador prolífic i que s’ha dedicat durant més de quaranta anys a la docència.

En les notes inicials, l’autor remarca que la seva proposta “més que una història de Catalunya, és una història dels catalans i les catalanes, de les seves formes de vida, de les seves il·lusions”. No es tracta només d’un joc de paraules. Miquel Borrell expressa el desig de construir una història total; bàsicament, amb la voluntat de no limitar-se a les temàtiques política i econòmica i introduir temes que no acostumen a aparèixer en els manuals d’història, com ara la sexualitat, la gastronomia i l’esport. El resultat d’aquest intent és un llibre enciclopèdic, amb un devessall de dades, cites i anècdotes que deixaran satisfet el lector més exigent i encuriosit i que, a partir d’un llenguatge planer i directe, aconsegueixen atrapar el lector des de la primera pàgina. L’autor abasta un període ben ampli, des de dos-cents milions d’anys enrere, quan “el territori que ara anomenem Catalunya era una conca oceànica que encara acumulava sediments” fins al desembre del 2018, amb la vaga de fam, dels presos catalans i l’intent de “desbloquejar la tensió política i social que vivia el país”. Al final de tot, el llibre no només recull algunes referències bibliogràfiques per al “lector encuriosit”, sinó també una filmografia i una selecció de novel·les històriques que permetran al lector acostar-se al passat a través de formats diferents.

Un petit tast
“[...] Des de mitjan segle XVIII, Catalunya ha aportat el progrés i l’economia productiva. Per al centralisme castellà (Madrid), Catalunya i Barcelona són el rival, l’única cosa capaç de canviar l’estructura de l’Estat. Barcelona produeix, Madrid consumeix” “La ciència ha demostrat que la sang blava no existeix i que un rei pot cometre els mateixos errors i encerts que qualsevol ciutadà, malgrat que un malaurat article de la Constitució espanyola eximeixi de qualsevol responsabilitat els actes del monarca”
biografia de catalunya Autor: Miquel Borrell Editorial: Gregal Col·lecció: Història Pàgines: 672 Preu: 23,75
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor