Lletres

El cavall més fort

La revista ‘Cavall Fort’ rebrà enguany un premi especial de La Setmana per la seva tasca al llarg de 58 anys en la defensa del català i la consciència de país

Fa cinquanta-vuit anys que va néixer Cavall Fort amb tres objectius clars: ser una revista adreçada al públic infantil i juvenil feta en català, amb un contingut de qualitat i que ajudés el lector a adquirir el gust per la lectura. Que des d’aquell 1961 hagi mantingut ferms aquests principis de manera ininterrompuda i hagi estat un referent per a algunes generacions l’han fet mereixedora d’un premi especial, que La Setmana del Llibre en Català concedeix enguany per primer cop. La que n’és la seva directora des del 1998, Mercè Canela, el recollirà el dia 14 de setembre.

“És una feina que hem fet amb molt entusiasme i dedicació. Cavall Fort sempre ha estat una porta oberta a autors i il·lustradors; hi ha començat molta gent, però també hi ha professionals molt consolidats”, explica Canela. Un dels fets que ha donat el plus de qualitat a la publicació és justament l’equip, en el qual hi ha hagut i hi ha noms de les lletres i la il·lustració en majúscula, com ara l’escriptor Joaquim Carbó, que en va ser un dels fundadors i que actualment encara en forma part; així com també Pere Calders, Josep Maria Benet i Jornet, Josep Vallverdú... a més d’una bona nòmina d’il·lustradors, entre els quals hi ha els noms de Miró i Tàpies: “Hi han passat els millors. Això ajuda. I també ajuda l’exigència de pensar molt bé què volem posar a la revista i tenir molt present el lector. Tenir molt present el lector no vol dir donar el que sembla que agradi als nens en cada moment, sinó pensar com els explicarem coses que poden ser interessants, que els poden despertar la curiositat per tal que tinguin ganes de saber-ne més. És important no pretendre apuntar-nos a la moda del moment, sinó explicar-los qualsevol cosa que ens sembli interessant i que els pugui atrapar”, explica la directora. Recorda que la franja principal de lectors de Cavall Fort és la que va entre els 9 i els 12 anys: “Són lectors que ja són capaços de reflexionar, de pensar i de treure conclusions. I, per tant, els hem de tractar de manera que els arribin els temes però sense infantilitzar-los.”

Mercè Canela remarca que en els inicis era necessari “que els nens i les nenes tinguessin una eina per poder llegir i escriure en català, fins i tot per veure que el català es podia escriure, perquè sembla estrany, però era així”; al mateix temps, però, “la voluntat dels que la van crear era fer una bona revista, que es pogués comparar amb revistes europees”. A través d’una bona galeria de personatges –des del pirata Cresques, un dels clàssics de les pàgines de Cavall Fort, fins a Pesquis i Baliga, un tàndem divertit que apareix a la contracoberta– el contingut ha anat evolucionant al mateix pas que ho ha fet la societat: “Tenim una estructura de magazín, amb articles de divulgació, reportatges... Intentem incorporar els temes del moment sense deixar tot allò que ens sembla interessant i que és més atemporal.”

CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor