Lletres

Herman Melville: 1819-2019

L’aparició de ‘Complete Poems’ ajudarà de manera significativa a col·locar Melville al lloc que li correspon dins del cànon de la poesia nord- americana del segle XIX

Aquest any es commemora als Estats Units el bicentenari del naixement del gran Herman Melville l’1 d’agost del 1819 a Nova York. Malgrat l’actitud bel·ligerantment anticultural de Trump i la seva administració, l’efemèride s’ha celebrat a tot el país amb congressos, conferències, exposicions, lectures, itineraris, muntatges teatrals i reedicions, encara que la majoria dels actes importants s’han concentrat a l’entorn dels dos pols geogràfics de la vida de Melville: la seva ciutat natal i Nova Anglaterra, la seva terra d’adopció.

Sens dubte, però, el millor que ha passat al llarg de l’any és la publicació del nodrit volum de 990 pàgines, Complete Poems, el 27 d’agost, a l’esplèndida col·lecció “The Library of America”, una mena de “Bibliothèque de la Pléiade” a l’americana, fundada el 1979. La poesia completa de Melville correspon al número 320 de la col·lecció i tanca definitivament la gran edició de l’obra de l’autor en quatre volums, publicats pacientment entre el 1982 i el 2019. El text ha estat establert per Hershel Parker, l’erudit que ha dedicat tota la seva carrera a estudiar la vida i l’obra de Melville.

El volum aplega tots els poemes que Melville va escriure entre la dècada del 1850 i el dia de la seva mort, el 28 de setembre del 1891. Hem de recordar que després del fracàs estrepitós de les seves dues primeres novel·les madures i genials, Moby Dick (1851) i Pierre (1852), Melville va patir una greu depressió i es va retirar de l’escena literària per dedicar-se a la narrativa breu i, sobretot, a la poesia.

Amb Complete Poems és la primera vegada en la història que es reuneix tota l’obra poètica de Melville en un sol volum. Al llibre trobem els quatre poemaris que va publicar en vida, entre el 1866 i el 1891, seguits dels dos que va deixar inèdits i una sèrie de poemes dispersos. Tinc la plena confiança que l’aparició de Complete Poems ajudarà de manera significativa a col·locar Melville definitivament al lloc que li correspon dins el cànon de la poesia nord-americana del segle XIX, al costat de Ralph Waldo Emerson, Henry Wadsworth Longfellow, Walt Whitman i Emily Dickinson.

Finalment, amb aquesta magnífica edició, tan ben presentada i tan ben editada, es podrà divulgar l’excel·lència humana, intel·lectual i artística de l’obra poètica de Melville. Una obra que es caracteritza per la seva profunda i rigorosa visió filosòfica de la condició humana, sense subterfugis, i la seva arriscada voluntat d’experimentació formal. Podrem saber com Melville, inconformista, genial i iconoclasta, va renovar la poesia de la seva època d’una manera que anunciava l’esclat del món modern i contemporani dels segles XX i XXI. La poesia de Herman Melville, certament, no és per a tots els paladars, però és indiscutiblement un referent imprescindible.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor