Música

La tardor porta cua

Aquesta tardor es torna a desplegar el programa “el Maria Canals porta cua”, que consisteix a instal·lar pianos de cua en diversos carrers i places de Barcelona i altres ciutats, i que es posen a disposició de qualsevol persona que els vulgui tocar, en sàpiga o no

L’octubre és un mes que porta cua. Per diverses raons, però també perquè és quan comença l’activitat “el Maria Canals porta cua”, una iniciativa que consisteix a posar pianos de cua a disposició de qualsevol persona que els vulgui tocar –en sàpiga o no– en diversos espais públics i accessibles de Barcelona i altres ciutats catalanes i de l’Estat. A partir de la setmana que ve, es començaran a instal·lar 150 pianos als carrers –en places i artèries principals de Barcelona, a les estacions de transport públic, en universitats i a l’Hospital de la Vall d’Hebron, entre altres ubicacions). Aquesta activitat s’emmarca en l’anomenat OFF Concurs, el programa divulgatiu, educatiu i social de l’Associació del Concurs Maria Canals, que té com a finalitat promoure la pràctica del piano i facilitar-ne l’accés al conjunt de la societat. L’organització preveu que enguany 330.000 persones interactuïn amb els pianos (unes 500 persones al dia), a més de les 35.000 persones que els tocaran als quinze municipis catalans i sis d’espanyols on es desplegarà aquesta proposta.

“És paradoxal que en un món on la música és tan omnipresent, en realitat en siguem consumidors passius. Nosaltres volem restablir la interacció originària a través de fomentar la pràctica musical com a instrument de creixement personal des d’un vessant amateur entre el conjunt de la ciutadania”, assenyala Jordi Vivancos, director del concurs.

L’OFF Concurs va més enllà d’“el Maria Canals porta cua”. Aquesta temporada desplegarà fins a 800 activitats agrupades en diversos cicles, amb la complicitat de més de cent entitats públiques i privades. El que té un caràcter més social és el programa “Em toca!”, impulsat conjuntament amb la Fundació Jesús Serra des de fa cinc anys. Ofereix l’oportunitat de conèixer i aprendre a tocar el piano “a nens i nenes que viuen en barris amb un alt percentatge de vulnerabilitat social”. Està adreçat a infants de 6 i 7 anys que vulguin estudiar piano tot l’any de forma gratuïta, i es desenvolupa a Barcelona (a Ciutat Meridiana i la Verneda), Madrid (districte d’Usera) i Sevilla (al barri de la Macarena). L’organització destaca que enguany hi haurà 124 infants becats, i que hi ha 21 escoles participants, on es faran 42 sessions al carrer d’introducció al piano a grups classe.

CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor