Lletres

Sant Jordi d’hivern

Més de cent escriptors presentaran llibres i debatran sobre l’estat de la literatura catalana en la sisena edició del Mercat de Nadal del Llibre

TESTIMONI POLÍTIC
"Una característica d’aquesta trobada és la gran presència de llibres d’assaig i de testimoni polític, arran de la situació que està vivint el país

El Nadal és el segon Sant Jordi de l’any. El sector està intentant desestacionalitzar la venda de llibres en català, amb iniciatives com la Setmana del Llibre en Català, al setembre, per fomentar que la venda de llibres acompanyi l’inici del curs literari. Moltes editorials aposten, cada cop més, per fer la presentació d’algunes de les seves novetats més importants en aquesta nova data. Tanmateix, el segon Sant Jordi de l’any, de moment i segurament durant molt temps, continua sent el Nadal. El llibre com a regal, però també com a company d’unes vacances que acostumen a ser molt casolanes, viu durant els dies de Nadal una segona oportunitat, i el sector reserva per a aquestes dates algunes de les millors novetats del seu catàleg.

Tenint en compte això, el Club TR3SC organitza des de fa sis anys, a les portes del mes de desembre, el Mercat de Nadal del Llibre, conegut popularment com el Sant Jordi d’hivern. Aquest any tindrà lloc el cap de setmana del 30 de novembre i l’1 de desembre. Com en les darreres edicions, es farà a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. Durant aquest cap de setmana, la literatura omplirà tots els racons de l’antic complex industrial, amb més d’un centenar d’autors presentant llibres, signant-ne als lectors i reflexionant sobre la literatura en taules i debats.

Entre les novetats d’aquest Nadal, hi figuren escriptors com Jordi Nopca, guanyador del Premi Proa (que enguany ha celebrat la seva primera edició, una compensació del Grup 62 per haver perdut el premi Sant Jordi que organitza Òmnium Cultural), amb la novel·la La teva ombra, una història fosca entre dos germans, protagonistes i narradors, enfrontats, en un escenari en què es poden identificar els joves d’ara, amb la precarietat laboral i les referències musicals, literàries i cinematogràfiques del nostre entorn.

Un altre dels protagonistes del Sant Jordi d’hivern serà Julià Guillamon, que presenta amb Comanegra Deu entrevistes, una obra que és exactament això: una tria de deu entrevistes destacades que ha fet el periodista i crític literari al llarg de la seva trajectòria. Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany i Jorge Luis Borges són algunes de les personalitats a qui Guillamon interroga en profunditat i ens aproxima al seu món.

Rafel Vallbona també estrenarà aquesta campanya de Nadal Els bons dies (Amsterdam), una novel·la sobre l’idealisme i la llibertat conduïda a través d’en Ricard, un home que viatja a París amb l’esperança de retrobar un vell amic que el redimeixi dels dies convulsos que estan ofegant la Barcelona del 2017. La novel·la va guanyar el premi Roc Boronat i és una reivindicació de la memòria com a instrument de transformació social.

La situació política

I és que una de les característiques singulars d’aquesta trobada literària és la gran presència de llibres d’assaig i de testimoni polític, arran de la situació que està vivint el país. Llibres com el de l’advocat Jordi Pina, El judici de la meva vida (Columna), en què el defensor de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull explica les seves vivències durant el judici i algunes de les claus del seu desenvolupament; Persistim (Columna), de Gemma Aguilera i Jordi Turull, un relat en què el polític explica com van viure des de dins els mesos previs a l’1-O i la repressió posterior, fins al seu al·legat final en el judici al Tribunal Suprem, i fins i tot el conte infantil escrit per Jordi Cuixart des de la presó, Un bosc ple d’amor (Estrella Polar), amb il·lustracions d’Ignasi Blanch.

DAVID MARÍN

dmarin@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor