Articles

Catalunya ni guanya ni perd

Hi ha estrelles per a Angle (2), Aürt, Cinc Sentits i Deliranto i la perden La Barra de Carles Abellan, Els Brancs, Terra i Gaig

La Guia Michelin 2020, que es va presentar al Teatre Lope de Vega de Sevilla, arriba amb poques novetats per a Catalunya, però totes amb molt per comentar. Hi ha quatre estrelles noves i quatre que cauen. Jordi Cruz encapçala la llista de les alegries, ja que ha aconseguit el segon macaron per a l’Angle, el restaurant que dirigeix a l’Hotel Cram de l’Eixample. Si al mediàtic xef li va costar anys aconseguir la tercera per a la cuina tècnica, refinada i creativa que elabora a l’Àbac (va ser en la guia 2018), probablement pel seu afany de compatibilitzar-ho amb Masterchef, ara els inspectors de la Michelin el tornen a premiar, assenyalant “l’alta cuina de consum quotidià” que elabora el xef Alberto Durá (i així ho especifiquen) seguint les seves consignes. Tota una sorpresa, a diferència de la primera estrella per a l’Aürt, la gran aposta d’Artur Martínez i una de les obertures més sonades d’aquest any a Barcelona. El cuiner va tancar la petita cuina del seu Capritx de Terrassa (amb una estrella) per traslladar-se a un molt pensat espai al hall de l’Hotel Hilton Diagonal Mar, on podia fer evolucionar el seu concepte gastronòmic. El seu menú, basat en producte de proximitat, és d’una aparent simplicitat que amaga una personalitat culinària molt especial.

També el Cinc Sentits ha recuperat la seva ben merescuda estrella, perduda durant el trasllat de local en la guia del 2019. Ara ubicat en un ampli espai del carrer Entença, el xef Jordi Artal (d’origen català, indi i canadenc) desenvolupa una proposta de fine dining en què ofereix tota una cuidada experiència d’alta gastronomia, amb plats que remeten a la seva memòria. No tan conegut és el xef Josep Moreno, que ha obtingut el macaron per un menú degustació que ell mateix anomena delirant i màgic, i que cuina al restaurant Deliranto, a Salou. Busca la sorpresa amb plats inspirats en contes, com El Petit Príncep, plens de metàfores i fins i tot amb un homenatge al bonsai olivera d’El Celler de Can Roca.

En l’apartat de les estrelles perdudes, trobem la previsible eliminació de Gaig, pel trasllat del restaurant a la Torre del Remei, a Bolvir (la Cerdanya), i també la del restaurant Terra de l’Hotel Alábriga de Sant Feliu de Guíxols. Li van atorgar l’any passat amb l’arribada de la cuina de Paco Pérez, i li han tret amb la sortida del xef. Igualment, perd la distinció la cuina creativa de bases tradicionals que executa Gonzalo Hernández al bonic restaurant Els Brancs de l’Hotel Vistabella de Roses.

Dolorosa és la caiguda de l’estrella de La Barra de Carles Abellán, perquè li van concedir l’any passat, quan la proposta estava ubicada al passeig de Borbó i, malgrat que el local va passar per dificultats econòmiques, l’estrella (que no s’esperaven) els va animar a traslladar el projecte al gran espai amb vistes que fins llavors ocupava el restaurant Bravo 24 a l’Hotel W. Allà el xef i Jaime Tejedor elaboren una cuina marinera de bon producte, que cada dia és més depurada i elegant. Una pena. Sembla que no tots els canvis agraden als inspectors.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor