Lletres

Crítica

Els mots lliures

RodaMots envia cada dia una paraula o expressió del català als seus subscriptors

Si es fessin rànquings de llibres ben trobats, aquest hi seria amb tots els honors. Cinquanta apartats amb paraules i expressions agrupades temàticament de cinc en cinc. En cada apartat, una breu introducció, i per a cada paraula o expressió, la informació escaient i selecta, més una o dues citacions sovint literàries. Tot, presentat amb un gust i una tipografia impecables.

Comencen les interjeccions, les al·lusions històriques, la mort, els parents, les expressions amb ca i cal i can... Després venen “Un sufix que és or”, amb grisor, serenor, estretor, lluentor i dolçor; “Superlatius superllatins”, amb acèrrim, misèrrim, ubèrrim, libèrrim i integèrrim; “Entremots”, amb cinc paraules que contenen el prefix entre; etc. En aquest etcètera s’inclouen, entre altres sorpreses, la llista de correu An idiom a day, del lingüista Lou Hevly, i la curiositat de veure traduïdes a l’anglès locucions i frases fetes que diem en català. El bo i millor, amb l’ai al cor, somiar truites...

El títol mateix dels apartats i la selecció de les cinc paraules o expressions conviden a una lectura amable i instructiva, la qual cosa prové dels mèrits de RodaMots i de l’expertesa de Jordi Palou. RodaMots és un servei que envia cada dia una paraula o expressió del català a totes les persones que s’hi han subscrit (la subscripció és gratuïta). Palou va començar aquesta aventura el 1999 i, sense defallença, ha anat fent rodar i rodar milers de paraules d’aleshores ençà. L’últim resultat són els Mots (t)robats, que tenen un origen que paga la pena d’esmentar. També per això el llibre és especial!

El maig del 2019, Jordi Palou va obrir una campanya de micromecenatge a Verkami amb una explicació ben simple i engrescadora: “Des de l’octubre del 2017, un dels subscriptors de RodaMots no pot rebre els missatges diaris. Per això els volem aplegar en un llibre.” Es referia, efectivament, a Jordi Cuixart. També Joaquim Forn i Carme Forcadell van ser subscriptors de RodaMots. Aleshores els mecenes hi van aportar els diners suficients perquè el llibre s’hagi arribat a publicar, amb una coberta esplèndida guionitzada per Jordi Palou, dissenyada per Mònica Ramoneda i il·lustrada per Cristina Losantos.

Aquest llibre no es distribueix en llibreries. Si us interessa, n’heu de demanar un exemplar per mitjà de Rodamots. Penseu que els drets d’autor s’han cedit a l’Associació Catalana pels Drets Civils, impulsada pels familiars dels presos i exiliats polítics catalans.

Els mots (t)robats Autor: Jordi Palou Editat per: RodaMots
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor