Articles

Buscant un futur sense emergències

Gairebé totes les editorials del sector infantil i juvenil estan publicant novetats relacionades amb l’emergència climàtica. En repassem algunes

Hi ha modes, com ara determinats tallats de cabells, les ungles postisses, dur barba; hi ha tendències, com obrir forns cafeteria a cada cantonada, les xarxes socials, el veganisme, i també hi ha necessitats, com evitar la proliferació de plàstics, que la temperatura de la Terra augmenti i dependre de combustibles fòssils. Obeint la necessitat, però també seguint tendències i fins i tot modes, les editorials s’han abocat a publicar títols que mostren el greu problema mediambiental en què estem submergits. Les especialitzades en lectors infantils i juvenils van al capdavant, perquè han assumit la responsabilitat (segurament més que molts pares) d’oferir conductes saludables als que tindran el futur més complicat. Us oferim una tria d’algunes novetats que col·laboren a evitar que l’emergència es perpetuï.

amb noms i cognoms

Acaben de sortir tres llibres aparentment similars, de moment només en castellà, amb format llibre de tapa dura, més de dues-centes pàgines, il·lustrats a còpia de retrats i amb protagonisme de personatges reals.

A Cuentos por el clima. Gente pequeña, haciendo cosas pequeñas, puede salvar el planeta, Magela Ronda ens ofereix fins a cent biografies breus de personalitats que han fet alguna cosa a favor del planeta. També inclou algunes institucions i organismes, com ara Greenpeace. Una sèrie de consells pràctics i els Acords de París. tanquen el llibre. Molt efectiu.

A Tú puedes salvar el mundo, Angela Green –pseudònim d’Àngela Esteller– baixa la quantitat de biografies a trenta-vuit, però les reparteix entre els dotze reptes sobre dotze temàtiques que planteja per als pròxims dotze mesos. Per tant, una combinació d’informació, conscienciació i aplicacions pràctiques.

La italiana Carola Benedetto es queda en setze biografies al seu Cuentos para niños y niñas que quieren salvar el mundo. En aquest cas, la intenció és mostrar les fites dels diferents personatges narrant-les com si fossin una ficció, amb diàlegs i una narració més literària que en els dos casos previs.

ella, la thunberg

Els tres llibres anteriors, naturalment, dediquen un espai a Greta Thunberg, l’adolescent sueca que ha esdevingut una icona mundial i que ha propagat els Fridays for future, les protestes setmanals de joves per tot el món. Però també té llibres per a ella sola, La història de la Greta. No ets massa petit per fer coses grans! La biografia no oficial de la Greta Thunberg, signada per Valentina Camerini, n’és una. Greta. La lluita d’una nena per salvar el planeta, escrita per Jeanette Winter i publicada per Joventut amb traducció de Susanna Tornero, és una altra de les biografies d’aquesta líder nòrdica.

maleït plàstic

Un dels enemics del planeta més clarament identificat és el plàstic. Està per tot arreu, si més no al primer món. Al tercer també en tenen, però ja convertit en deixalla i abocat pels països rics. Gairebé indestructible i contaminant, el plàstic omple mars i oceans. És el tema central d’Aturem la invasió. No ens deixem dominar pel plàstic, de Raül Hurtado, José Ibáñez i Claudia Mosquera. També se centra en aquest tema, d’una manera més lúdica però no per això poc educativa, Superhéroes contra el plástico (Destino), de Martin Dorey i Tim Wesson.

El tema del plàstic és una de les vint-i-dues amenaces sobre les quals es vol advertir els petits lectors a SOS. Monstres de veritat amenacen el planeta, de Marie G. Rohde, que hi aboca imaginació i jocs de paraules.

Rescat planeta, de Patrick George, ofereix una visió àmplia i ben senzilla sobre problemes concrets en què podem incidir. En cada doble pàgina se’ns proposa, per exemple, deixar el cotxe a casa i anar caminant o en un transport no contaminant i, en passar un full de vinil transparent, podem comprovar la millora del que hem fet.

Buscar una manera més divertida i atractiva de donar aquesta educació als més petits és el que ha fet Jean-Michel Billioud a La Terra, el planeta i la gent. El llibre combina tot de desplegables de les il·lustracions de Julien Castanié.

els dos últims títols

Tot i que hi ha molts més exemples, recents o de fa pocs anys, l’espai ens obliga a tancar i ho fem amb les dues últimes recomanacions. Canvi climàtic, de Yayo Herrero, María González i Berta Páramo, és una aproximació més seriosa, exhaustiva i polièdrica al tema de l’emergència climàtica. Per la seva banda, la jove noruega Kaia Dahle Nyhus narra a El món va dir sí una història de la Terra amb un cert sentit de l’humor, poesia i lucidesa que ens fan reflexionar. I unes il·lustracions abstractes, que s’agraeixen.

LLUÍS LLORT

lllort@elpuntavui.cat

.

cuentos por el clima Autora: Magela Ronda Il·lustracions: Raquel Sánchez Editorial: Alfaguara
rescat planeta Autor: Patrick George Traducció: Teresa Farran Editorial: Joventut
cuentos para niños... Autora: Carola Benedetto Il·lustracions: Luciana Ciliento Traducció: Guillermo Medina Editorial: B de Block
Canvi climàtic Autors: Yayo Herrero, María González i Berta Páramo Editorial: Litera
Monstres de veritat amenacen el planeta Autora: Marie G. Rohde Editorial: Zahorí Books
La Terra, el planeta i... Autor: Jean-Michel Billioud Il·lustracions: Julien Castanié Traducció: Lluïsa Moreno Editorial: Cruïlla
tú puedes salvar el mundo Autora: Angela Green Il·lustracions: Raquel Travé Editorial: Duomo
La història de la Greta Autora: Valentina Camerini Traducció: Planeta Editorial: Estrella Polar
aturem la invasió Autors: Raül Hurtado, José Ibáñez i Claudia Mosquera Editorial: Andana
El món va dir sí Autora: Kaia Dahle Nyhus Traducció: Meritxell Salvany Editorial: Takatuka
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor