Lletres

Opinió

Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era

Víctor Pàmies ens convida a descobrir les expressions figurades de la nostra llengua des dels orígens fins a l’actualitat

Si hi ha algú en aquest país a qui apassionin els refranys i les frases fetes, és sens dubte Víctor Pàmies. Aquest paremiòleg es dedica des de l’any 1997, amb passió i entusiasme, a cercar, recopilar i digitalitzar locucions, frases fetes, refranys, proverbis, citacions, embarbussaments…, és a dir, totes aquelles expressions que provenen del llenguatge figurat. I ara ens convida a descobrir el seu nou projecte, Paremiologia catalana comparada digital (PCCD), un recull fraseològic que ha construït a partir de fonts ben diverses (orals, escrites i digitals) i que pretén recopilar les expressions figurades de la nostra llengua des dels orígens fins a l’actualitat.

La PCCD es pot consultar en línia de manera gratuïta (https://pccd.dites.cat) i, com que té un format digital, el cercador permet utilitzar diversos paràmetres per fer les cerques. El web també inclou la llista dels cent refranys que apareixen més en les fonts escrites i dels que s’han recopilat més cops en diccionaris, refranyers i altres obres lexicogràfiques que contenen fraseologia en general.

La llista de refranys més recurrents l’encapçala “qui no vulgui pols, que no vagi a l’era”. Dins d’aquesta entrada, com en les altres, apareixen recollides les obres lexicogràfiques en què podem trobar aquest refrany, altres variants (per exemple, “qui no vulga pols que no vaja a l’era” i  “a l’era no vaja el que no vol pols”) i imatges (fotomuntatges, il·lustracions, rajoles de ceràmica) en què apareix aquest refrany. En segon lloc de la llista, hi ha “cel rogent, pluja o vent” i, en el tercer, “març, marçot, mata la vella a la vora del foc, i la jove, si pot”.

Qui cregui que els refranys són una cosa d’aquell temps i que ara ja no s’usen, va ben desencaminat. Tal com explica Pàmies, malgrat que en l’actualitat ja no es creen refranys, les dites segueixen ben vives: es continuen aprenent a l’escola, apareixen en titulars de premsa escrita i digital i són usades com a eslògans en samarretes, bosses, tasses i altres objectes quotidians.

De moment, en aquesta primera versió de Paremiologia catalana comparada digital es poden consultar més de 150.000 parèmies de les més de 650.000 que Pàmies té recopilades. El recull de paremiologia s’anirà ampliant, i nosaltres tindrem la sort de gaudir d’aquesta obra i de poder consultar la nostra tradició lingüística i popular amb un sol clic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor