Pantalla

En sèrie

OPIOIDES A DOJO

Comença com un drama familiar amb la investigació d’un pare que vol fer justícia per la mort del seu fill, i acaba destapant el que ja es coneix com la crisi dels opioides als Estats Units. Es tracta de The Pharmacist, una minisèrie documental de Netflix que en quatre episodis posa els pèls de punta perquè torna a mostrar fins a quin punt companyies sense escrúpols juguen amb la vida dels ciutadans. El protagonista és Dan Schneider, un farmacèutic d’una petita ciutat de Louisiana, Poydras, que el 1999 va veure com la seva tranquil·la vida familiar de classe mitjana es veia completament trastocada per la tràgica mort del seu fill Danny. El noi, de 22 anys, va morir tirotejat a Nova Orleans quan intentava aconseguir droga. Els seus pares no havien detectat que tenia un problema d’addicció, tot i que el seu rendiment acadèmic havia disminuït en l’últim any. Per a ells continuava sent el noi amable i educat que havia estat sempre, un estudiant universitari que aconseguia diners extra treballant com a repartidor de pizzes als vespres, i amb una xicota amb qui tenia previst casar-se. La sèrie de Netflix explica com el pare, amb el suport de la seva dona i de la seva filla, va centrar la seva vida a partir de llavors a descobrir qui havia comès el crim. Aquesta decisió va ser el resultat de veure que la policia no posava gaire interès a intentar resoldre una mort atribuïda a les drogues. A part d’oferir una recompensa econòmica per a qualsevol testimoni dels fets, Schneider va iniciar una minuciosa investigació parlant amb veïns de la zona on van passar els fets i apuntant-se fins i tot a reunions de Narcòtics Anònims per si aconseguia alguna pista. I ho va fer documentant tot el procés minuciosament, amb gravacions que feia d’amagat, per si mai les havia de portar al jutjat. Finalment, tota aquella feina va donar resultats i va acabar identificant l’autor material dels trets que van matar el seu fill. Va resultar ser un noi de 15 anys que va ser condemnat a presó i que va aconseguir la llibertat condicional el 2013. El seu colpidor testimoni també apareix a la sèrie, que fa un gir sorprenent un cop resolta aquesta primera trama criminal. I és que el pare Schneider no va aturar aquí les investigacions.

Després de veure a les notícies que tres joves més havien mort en les mateixes circumstàncies que Danny, va començar a relacionar aquestes addicions amb les prescripcions mèdiques de medicaments opiacis i va acabar descobrint una de les múltiples trames de personal sanitari que, amb mala praxi i esperonats per suborns de farmacèutiques, van inundar el mercat nord-americà durant dues dècades d’aquests analgèsics potents i barats... que creen addició. L’exemple més famós és el de l’OxyContin, que comercialitza una companyia propietat de la multimilionària i discreta família Sackler, capaç de fer ombra als Rockefeller i coneguda per la seva suposada filantropia. A finals dels noranta, aquesta companyia va començar una agressiva campanya de màrqueting arreu del país fins a aconseguir multiplicar exponencialment les seves vendes i generar uns ingressos espectaculars. El problema és que quan la gent que pren OxyContin es queda sense prescripció acaba buscant alternatives en el mercat il·legal o directament comprant crac, com volia fer Danny Schneider. Això ha disparat les morts per sobredosis des de començaments d’aquest segle i ha canviat la tipologia de les víctimes, moltes de les quals són joves i dones de zones rurals i classes mitjanes, que han estat fent servir els opiacis per tractar malalties cròniques o lesions esportives, sense que ningú els n’expliqués el risc d’addicció.

Actualment, es calcula que cada any moren per aquesta causa als Estats Units unes 70.000 persones. Més que en accidents de trànsit i moltes més que per armes de foc. Es considera un problema de salut pública d’àmbit nacional –s’ha calculat que ha causat més morts que les guerres del Vietnam i l’Afganistan juntes– i ja han començat a arribar als tribunals demandes col·lectives contra metges i farmacèutiques. A The Pharmacist el que veiem és com Dan Schneider va anar descobrint la punta d’un iceberg que ha amenaçat la salut de tota una generació.

THE PHARMACIST 
Plataforma: Netflix
Creadors: Lana Barkin, Jed Lipinski
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor