Articles

A prova de nadons

En l’època de confinament en què vivim, tota novetat és benvinguda. El protagonista del mes d’aquest espai és un llibre per a nadons del 1982 que Flamboyant ha recuperat. De fet, no és un llibre, en són nou en un sol volum.

Minillibres per a nadons, del matrimoni de britànics format per Janet i Allan Ahlberg –ella va morir prematurament el 1994–, és una capsa que conté nou petits llibres (6 x 6 cm). Les pàgines són de cartró i tenen un gruix de quatre mil·límetres, ideals per resistir les torsions insistents i les sessions d’estovament a base de saliva a què probablement seran sotmeses.

Fa uns vint anys, Kalandraka va publicar unes magnífiques capsetes amb set contes (7 x 7 cm) d’autors diferents, tant de text com d’il·lustració, carregats d’humor i creativitat. En conservo una, Minillibres per somiar. Però aquests llibres per a nadons van per una altra banda, no són miniatures, són llibres per aprendre vocabulari bàsic. Nadó, Joguines, De dia, De nit, Jocs, A dins, A fora, Família i Mascotes en són els nou títols.

La intenció de l’editorial és “reflectir la diversitat de les societats contemporànies i no associar rols específics de gènere” amb aquest “projecte inclusiu que fomenta la igualtat”. I això es compleix en la majoria de casos. Per exemple, a Joguines, les paraules són pilota, aneguet, cubs, llibre i peluix. Res a dir.

En canvi, el dedicat a la família no agradarà als col·lectius que no accepten la família tradicional com a única possible. I als defensors dels animals tampoc els agradarà que es fomenti la relació amb animals domèstics com si fossin joguines. És cert que la pressió del que és políticament correcte ha augmentat força des del 1982...

Amb tot, és un llibre original i de format molt atractiu i resistent. Anar-lo a comprar serà un al·licient més quan tornem a la normalitat i els carrers tornin a ser nostres.

minillibres per a nadons Autors: Janet i Allan Ahlberg Editorial: Flamboyant Pàgines: 10 cada minillibre Preu: 19,90
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor